Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Minden ötödik háztartás a jövedelem több mint 60 százalékát albérletre költi

Minden ötödik háztartás a jövedelem több mint 60 százalékát albérletre költi Gazdaság

Románia számos aggasztó rekordot tud felmutatni, köztük azt is, hogy a romániai fiatalok 45 százalékát érinti súlyosan a lakhatás hiánya, míg európai szinten ez az arány négyszer alacsonyabb – derül ki a Gazdasági és Szociális Tanács (ESC) által bemutatott, a minőségi, fenntartható és megfizethető lakhatásról szóló tanulmányból.

Minden ötödik háztartás a bejövő jövedelmének több mint 60 százalékát albérletre költi, ami az európai átlag kétszeresét jelenti.

A tanulmány a minőségi lakhatás tíz kulcsfontosságú, országos szinten releváns mutatójának elfogadását és a javításukra vonatkozó közpolitikai célok meghatározását javasolja.

Bogdan Simion, a CES elnöke a tanulmány kapcsán elmondta, az elmúlt kilenc évben ez az első alkalom, hogy az intézmény önnön indíttatásból egy aktuális társadalmi-gazdasági jelenségről átfogó elemzést végzett, és biztosította a közintézményeket, hogy megbízható partner lesz a minőségi közpolitikák kidolgozásában.

“Úgy vélem, hogy a jelenlegi energia- és gazdasági válságban elérkezett az idő, hogy az energiahatékony és megfizethető lakhatás a hatóságok számára elsőfokú prioritássá váljon” – fogalmazott a tanulmányt elkészítő bizottság elnöke, Corina Murafa.

A tanulmány értelmében a meglévő lakásállomány rossz minőségű, túlzsúfolt és nem megfelelően igazgatott.

“A rászoruló csoportoknak nyújtott kormányzati támogatás nem megfelelő, és a szociális lakásokat nem átlátható módon osztják ki. Románia számos nemzetközi szerződést ratifikált a kiszolgáltatott csoportok méltányos lakhatásával és a lakhatáshoz való joggal kapcsolatban, de a gyakorlatban nem teljesíti eme szerződésekből eredő kötelezettségeit” – állítják a tanulmány készítői.

A tanulmány a lakástörvény módosítását javasolja: vezessenek be kötelezettségeket és szankciókat a szociális lakhatás területén a megyei és helyi önkormányzatok számára. A módosító javaslatok között szerepel, hogy tiltsák meg a köztulajdonban levő lakások értékesítését mindaddig, amíg a szociális lakáshiány jelentősen nem csökken, állítsák le a fiatalok számára épített lakások értékesítését, és biztosítsanak elővásárlási jogot az önkormányzatoknak a lakások vagy lakóépületek megvásárlásakor, ha a cél szociális lakások kialakítása.

A tanulmány rámutat, hogy bár a meglévő épületállomány 91 százalékát lakóépületek teszik ki Romániában, a városi családi házak mindössze 8 százaléka esett át felújításon, a vidékieknek pedig csak 3 százaléka. A társas lakóépületek esetében ez az arány 14 százalék.

A tanulmány készítői szerint a várostervezésre vonatkozó törvényes keret jelentős feszültséget tart fenn a minőségi lakhatás iránti általános érdek és az ingatlanfejlesztők kereskedelmi érdekei között.

A CES ezért azt ajánlja, hogy a családi házak, kis méretű lakóépületek építésének engedélyezési eljárását mentesítsék a bürokráciától, viszont szigorítsanak a szabályokon a nagy méretű lakótömbök építésének engedélyezésénél.

forrás: Agerpres

fotó: Haáz Vince

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük