Felhívás!

Miért nem takarékoskodunk?

Miért nem takarékoskodunk? Gazdaság

Bár az elmúlt időszakban emelkedtek a bevételek, a legtöbb romániai család nem gondol a jövőre, és nem takarékoskodik! Szakemberek szerint hibás az „éljünk a mának” hozzáállás, hogy minél nagyobbak a bevételek, annál több pénzt költenek! Ez a mentalitás nem csak Romániára jellemző, a kelet-európaiak többsége nem gondol a jövőre.

Ennek több oka is van, mutatott rá Szabó Árpád közgazdász, egyetemi tanár, aki szerint egyrészt a hiányos pénzügyi kultúra nehezíti a megtakarításokban való gondolkodást, másrészt pedig az, hogy a fizetésnövekedéssel arányosan a kereskedők is növelik az áraikat, az ebből következő többletkiadás pedig elviszi a bevételnövekedés egy részét. A szakember szerint bár az elmúlt évben növekedtek a bérek, ezzel párhuzamosan növekedtek az élelmiszerárak is, így a heti nagy bevásárlás már 50-100 lejjel többe kerül, mint egy évvel korábban, így pedig nemigen marad elég pénz a megtakarításokra. Ugyanakkor ez sem lehet kifogás arra, hogy a romániai lakosság nem tesz félre későbbre, véli a közgazdász.

Romániában az alapvető pénzügyi ismeretek hiánya is súlyosbítja a helyzetet, mivel a felnőttek többsége sem tudja, mi a befektetési alap, a részvény vagy kötvény, így azt nem is tudja átadni gyerekeinek. Szabó Árpád úgy véli, fontos lenne, hogy már a gimnáziumi oktatásban megtanítsák a gyerekeknek az alapvető pénzügyi ismereteket, például azt, hogy mit kezdhetnek a zsebpénzükkel, ahelyett, hogy azt elköltik üdítőre és rágcsálnivalóra. Mivel az iskola- vagy egyetemi padból a munkaerőpiacra lépve nyugdíjazásig az emberek nem takarítanak meg elegendő tartalékot idős korukra, ezért két választásuk lesz: vagy tovább dolgoznak, hogy fenn tudják tartani életvitelüket, vagy pedig nélkülözniük kell.

Bordás Attila, a sepsiszentgyörgyi LAM Mikrohitel igazgatóhelyettese arra figyelmeztet: a befektetési lehetőségek között vannak kisebb-nagyobb kockázatúak, minél nagyobb a kockázat, annál nagyobbak a bevételek, ezért mérlegelni kell, hogy kinek mekkora a kockázattűrő képessége. Ugyanakkor azt javasolja, a teljes megtakarítást ne egy befektetési eszközbe kössék le.

Hozzátette, az érettebb pénzügyi tudással rendelkező nyugati országokban nagy a tőzsdei befektetések aránya. Ez viszont nem jelenti azt, hogy mindenkinek egyénileg kell tőzsdéznie, hanem rábízhatja megtakarításait egy befektetési alapra. Ez szigorú felügyelet mellett kamatoztatja a pénzt, illetve a befektető eldöntheti, hogy mekkora kockázatot vállal, így csak állami kötvényekbe fekteti a pénzét, vagy megosztja részvények és államkötvény között. Bordás Attila szerint a mostanában keveset hozó, de biztonságos – 100.000 euróig garantált – banki letét helyett jobb, ha befektetési alapokba, részvényekbe és kötvényekbe teszi valaki a pénzét; arra ugyan nincs garancia, ám nagyobb a hozama, akár a két számjegyű szintet is elérheti.

Másik megtakarítási forma, amikor aranyba, ékszerbe vagy műtárgyba fektetik a pénzt, ám ez nálunk még nem annyira elterjedt, nincs kialakult piaca. Romániában hagyománya van az ingatlan-befektetéseknek is, amely kiszámítható és biztonságos megtakarítás, hátránya, hogy vészhelyzet esetén nem lehet gyorsan készpénzre váltani.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. február 12., 8:14
  ÉRTÉKELÉS: 16

  A jovore mindenki gondol baratom. Csak az nem mindegy, hogy mennyit keresel egy honapban. Mert azok akik minimalberen tengodnek (a megye 70-80 szazaleka) azok valoban nem tudnak felretenni meg egy lyukas garast sem. De sabaj gyerekek, nektek ilyen gondotok nincs. Marmint a politikusoknak, biraknak, ugyeszeknek stb. A ti gondotok az, hogy hogyan emeljetek meg nagyobbra a mostani csillagaszati osszegu fizeteseiteket, nyugdijaitokat. A tobbieknek azoknak nem lehet ot-hatszaz lejjel (ez egyebkent apropenz !) megemelni a fizeteset, nyugdijat. De amikor a ti fizetesetekrol, nyugdijaitokrol van szo, ott egybol lehet 2-3 ezer lejjel is emelni a fizukat, nyugdijakat ! Igy konnyu a jovore gondolni. De azert megsugok en nektek egy titkot, ami mar nem is annyira titok. Inkabb nyilt titok. Ha igy halad ez a vilag, es ez a pusztito klimavaltozas, amit a dusgazdagok kapzsisaga valtott ki, akkor a jovotok mindannyiatoknak – ugy szegenynek mint gazdagnak – csak egy fustbe ment terv lesz !

 • User
  Dátum: 2020. február 12., 12:53
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Tegyél félre!Egy lakonikus kérdés sokak részéről: mibű’?Például az 500 lejt kapó nyugdijas ‘ mibű?’A piacon ,a boltokban +50% vagy dupla ára lett sok árunak…a kenyér ára 1 éven belül 2-3 lejjel emelkedett…van ahol naponta 2-3 kg sem elég .Nem mondom, vannak olyanok is akik kocsmába viszik,cigaretta/2-3 kg kenyér ára! 1 dobozzal/ ital …aztán meg van a hülye propaganda ,hogy most húzzuk meg a nadrágszíjat ,hogy majd az unokáinknak jobb legyen.30 év eltelt mostár az unokáknak kezdik ezt mondani.Na ezért mennek el ,mert itt tényleg jön a farkas…akarom mondani el se ment.

 • User
  Dátum: 2020. február 12., 19:05
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Azért nem tudok félretenni mert a fizetésem egyszerűen nem elég egyik hónaptól a másikig.tisztelem azokat akik a minimálbérből is félretudnak tenni.Nekem nem sikerül pedig nem élek nagylábon, nem cigizek alkoholt sem fogyasztok.Igaz párizsiból nem a porból kikavartat veszem.