Felhívás!

Mezőgazdasági miniszter: nagy érvágást jelentene az élő állatok exportjának és szállításának betiltása

Mezőgazdasági miniszter: nagy érvágást jelentene az élő állatok exportjának és szállításának betiltása Gazdaság

Románia nem érthet egyet az élő állatok exportjának és szállításának betiltásával – írta Facebook-oldalára az ügyvivő mezőgazdasági miniszter. Adrian Oros szerint egyes európai parlamenti képviselők erre vonatkozó “bizarr aggodalmai” súlyosan károsítanák a román állattenyésztőket.

“Románia nem érthet egyet az élő állatok exportjának és szállításának betiltásával. Egyes európai parlamenti képviselők bizarr aggodalmai súlyosan károsíthatják a romániai állattenyésztőket” – olvasható a miniszter Facebook-oldalán. Adrian Oros azt írja, egyetért az állatjóléti szabályozásokkal, amelyeket a szállításkor is be kell tartani, és Romániában törvény írja elő (2020/150), hogy az állat jóllétét a kiindulási ponttól a végcélig állatorvosnak kell monitoroznia.

Kifejtette, véleménye szerint az állatjóléti feltételek betartásának szigorú ellenőrzése jelenti a megoldást, nem pedig az élő állatok exportjának betiltása, ami súlyosan érintené a romániai gazdákat. ‘”Teljes mértékben elutasítom ezt az ötletet, amelyet az Európai Parlamentben kezdeményeztek, és amely most támogatókat keres. Kiegyensúlyozott megközelítésre számítok az AgriFish Tanács részéről!” – írja.

A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium az Agerpres rendelkezésére bocsátotta az élőállat-exportra vonatkozó adatokat. Ezek szerint ez év első hat hónapjában Románia 262,35 millió euró értékben exportált élő állatokat, ami több mint 40%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb bevétel az Unión kívüli országokba irányuló exportból származott, 194,52 millió euró, 67,83 millió euró pedig az EU-n belüli kereskedelemből.

Ugyanabban az időszakban Románia 98,06 millióra importált élő állatokat, ami enyhe csökkenést jelent a 2020-as év azonos időszakára számolt 98,48 millió euróhoz képest.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.