Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Megroppant a hazai turisztikai ágazat

A koronavírus-járvány miatt tavaly 35 százalékkal esett vissza a hazai turisztikai ágazat forgalma 2019-hez képest. Tavaly tízből egy vendéglátó vagy szállásadó cég hagyta el ezt az ágazatot, és más tevékenységi területet választott, idézi a Ziarul Financiarul gazdasági lap elemzését a Kovászna Megyei Turizmusért Egyesület turisztikai hírlevele. A vendéglátók és szállásadók komoly munkaerőhiánnyal küzdenek, hiszen ebben az ágazatban 165.000 alkalmazott dolgozott, ami 12 százalékos csökkenést jelent.

Godra Árpád, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója szerint tavaly a külföldi utazási korlátozások miatt látszólag a belföldi turizmus nyert, hiszen az a vendégkör, amely korábban külföldön, magas minőségű üdülőhelyeken nyaralt, inkább hazai helyszíneket választott, így például tavaly a háromszéki kastélyszállók forgalma is növekedett. Ugyanakkor figyelembe véve, hogy főként a magas minőségű hazai szálláshelyek tudtak nagy forgalmat megvalósítani, az általános 35 százalékos forgalom csökkenés valós, mondta Godra.

Hirdetés
Hirdetés

Idén már fordítva működik, hiszen enyhültek az utazási korlátozások, ezért a turisták ismét külföldre utaznak, így a hazai szálláshelyek forgalma ismét visszaesett, ehhez még hozzáadódik az is, hogy a járványügyi korlátozások miatt a szálláshelyek eleve csökkentett kapacitással működhettek. Godra Árpád hozzátette: bár idén újraindult a „szociális turizmus”, újra megjelentek az állam által finanszírozott nyugdíjas és kezelőjeggyel érkezők. Bár ezek a kisebb vásárlóerővel rendelkező turisták növeli a vendégéjszakák számát, de nem nő a pénzben kifejezett forgalom.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület igazgatója rámutatott: egy vállalkozó nem engedheti meg, hogy egy évre bezárjon, hiszen ingatlanadót, működési költségeket úgy is fizetni kell, ha semmit nem termel. Ennek fényében igaz lehet, hogy a hazai szálláshelyek egy része vagy megszűnt, vagy más rendeltetéssel működik. Mivel a járvány miatt kevesen fizetnek előleget az őszi–téli idényre, valószínűnek tűnik, hogy a turizmus nem nyeri vissza a tervezhetőséget, míg a járványügyi helyzet nem rendeződik.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. augusztus 18., 12:51
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Talan ha a hazai ar- minoseg is felzarkozna a gorog-bulgar-torok orszagi arakhoz, akkor tobb penz maradna az orszagban is. De a hazai vendeglato egysegek meg akarnak gazdagodni 3 honap alatt. Minden ember ismeri ezt a talalos kerdest: Mikor jo a kicsi alma? Amikor nagy nincs.

  • User
   Dátum: 2021. augusztus 18., 21:56
   ÉRTÉKELÉS: 5

   Meg az hogy,”Jobb a sűrű fillér mint a ritka forint”Majdnem minden panzió legalább 50% -kal emelte.a szállás árait Székelyföldön ,az ételek árait is többel emelték mint a hozzávalók árait,egy reggeliért már 30 lejt is elkérnek,ahogy nálunk mondják “jól hezzavesznek”.Akkor ne panaszkodjanak.Nagy a versengés a piacon,máskor is van holnap,arra is kell gondolniuk ha talpon akarnak maradni.