Hirdetés
Hirdetés

Meghosszabbított határidő

Meghosszabbított határidő Gazdaság

Idén a koronavírus-járvány miatt kizárólag online lehet feliratkozni a roncsautó- és roncsautó-plusz-programokra, így a teljes dokumentációt elektronikusan kell feltölteni a Környezetvédelmi Alap oldalán (www.afm.ro) elérhető platformon keresztül.

A Környezetvédelmi Minisztérium ugyanakkor meghosszabbította a kérések benyújtásának határidejét is: a klasszikus roncsautó-programban a regisztrációs bejegyzés érvényességét 120 napról 180 napra terjesztették ki a magán- és jogi személyek esetében. A régi autót a magánszemélyek a regisztrációt követően 60, jogi személyeknek pedig 180 napon belül kell leadniuk. A roncsautóplusz-programban a regisztrációs bejegyzés érvényességét kiterjesztették 180-ról 220 napra. A régi autó bezúzásáról a cég értesíti a minisztériumot, az adók és illetékek befizetéséről pedig a kedvezményezett kell felelősségnyilatkozatot írjon. Az idei roncsautóprogram március 17-én indult összesen 405 millió lejes költségvetéssel, amiből mint-egy 60 ezer új jármű vásárlását tudják finanszírozni. Az elektromos és plug-in hibrid autók vásárlását támogató roncsautóplusz-program március 25-én indult összesen 140 millió lejes kerettel. Idén először van lehetőség motorbicikli vásárlására is.

Hirdetés
Hirdetés

Akárcsak tavaly, idén is 6500 lej értékű értékjegyeket adnak a régi autók leadásakor, ehhez hozzáadódik további 1000 lej olyan autó vásárlása esetében, amelynek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként, és ugyancsak 1000 lejes többlettámogatás jár LPG-meghajtású autó vásárlásáért. Motorbicikli vásárlásához szintén le kell adni egy régi autót, és 3500 lej értékű jegyet kap a pályázó. A roncsautóplusz-programban 10 ezer euróval támogatják a teljesen elektromos autók vásárlását, míg a plug-in hibridautók vásárlását 4500 euróval ösztönzik, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg az új autó árának 50 százalékát. Elektromos motorbicikli vásárlásakor további 3000 lejes támogatásban részesülnek az alap értékjegyen túl.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük