Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Meghaladta az 5 lejt a dollár árfolyama

Meghaladta az 5 lejt a dollár árfolyama Gazdaság

Először lépte át az 5 lejes lélektani határt az amerikai dollár árfolyama. A Román Nemzeti Bank csütörtöki középárfolyama szerint egy dollár értéke 5,0103 lej. Egy euró 4,9412 lejbe kerül, ami enyhe erősödést jelent a szerdai naphoz képest.

A biztonságos valutának tekintett dollár értéke emelkedésnek indult a devizapiacokon, különösen Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról szóló bejelentése után.

Az orosz gázszállítások csökkenése miatt bekövetkezett energiaválság az elmúlt hónapokban az euró árfolyamának csökkenéséhez és a dollár árfolyamának emelkedéséhez vezetett.

A dollár erősödése a gáz és és az olaj árának emelkedését is magával vonja, mivel a nemzetközi piacon amerikai valutában kereskednek velük.

Az euró értéke 2002 október vége óta először érte el a 0,98 dollárt. Ugyanakkor az amerikai valuta 1985 márciusa óta nem látott értéket ért el az angol fonttal szemben is.

Az árfolyam ezirányú alakulásához hozzájárult az amerikai jegybank döntése is. A Fed sorozatban ötödik alkalommal jelentette be az irányadó kamatláb újabb erőteljes, 0,75 százalékpontos emelését. A cél a magas infláció kordában tartása.

Egyre nagyobb azonban az aggodalom, hogy az intézkedések ára kemény recesszió lehet. A központi bankok az egész világon megpróbálják ellenőrzésük alá vonni az inflációt. A hónap elején az Európai Központi Bank is háromnegyed százalékponttal emelte a kamatlábakat, amire korábban még nem volt példa.

(forrás: digi24.ro, fotó: pexels.com)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 23., 8:57
    ÉRTÉKELÉS: 6

    20 eve az euro megjelenesekor mindent atszamoltak euroba, az autoktol kezdve az utolso szalvetaig. varom, hogy mikor indul meg ennek a forditottja…