Hirdetés
Hirdetés

Látványosak a székelyföldi fizetésemelkedések?

Látványosak a székelyföldi fizetésemelkedések? Gazdaság

Az elmúlt időszakban lendületesen nőttek a kézbe kapott fizetések Székelyföldön, állapítja meg legfrissebb elemzésében erdélyi statisztikai szolgálat, az Erdélystat, amely szerint tavaly decemberben Kovászna és Hargita megyékben 2319 lejt tett ki a nettó átlagbér, 20,9%-kal többet, mint egy évvel korábban.

Hirdetés
Hirdetés

A látványos fizetésemelkedés oka, hogy a két székely megyében nagyon alacsony szintről indult a növekedés, hiszen Kovászna és Hargita megyék sokáig az országos bérlista végén kullogtak, állapította meg az elemzés kapcsán Bálinth Csaba. Az OTP Bank Románia makrogazdasági elemzője szerint örvendetes, hogy Székelyföldön is lendületet vett a fizetésemelkedés, ám közgazdasági megközelítésből árnyaltabb a kép, hiszen a cégek termelékenysége nem tud lépést tartani a több mint húsz százalékos fizetésnövekedéssel.

Bálint Csaba szerint a különböző iparágak más-más hozzáadott értéket állítanak elő, így vannak ágazatok, amelyek a magasabb fizetéseket ki tudják termelni, másoknak komoly gondot okoz, hogy alkalmazottjaiknak megadják a megemelkedett béreket. Hosszú távon az lenne a megoldás, hogy olyan vállalatokat vonzzanak Székelyföldre, amelyek magas hozzáadott értéket valósítanak meg, így meg tudják adni a magas fizetéseket. A szakember ugyanakkor kihívásnak tartja, hogy a magas technológiával dolgozó cégek számára miként lehet biztosítani a képzett munkaerőt.

Hirdetés
Hirdetés

Mi indította el?

A látványos Kovászna és Hargita megyei béremelkedéseket a törvény által szabályozott minimálbér-emelések indították be, állapította meg Édler András. A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint ez beindított egy „spirál-effektust”, miszerint a minimálbérnél többet kereső szakembereknek is meg kellett emelni a fizetését, hiszen egy szakképzett munkás nem kereshet annyit, mint egy minimálbért kapó szakképzetlen.

Édler is egyetértett abban, hogy Székelyföldön azért látványos az egy év alatti több mint 20 százalékos emelkedés, mert a térségben nagyon alacsonyak voltak a fizetések. Ám a Kovászna és Hargita megyei 2319 lejes a nettó átlagkereset még mindig alacsonyabb, mint a dél-erdélyi megyékben elért 2771 lejes nettó átlagbér, bár azokban az éves növekedés 10,5 százalékos volt.

Édler András szerint ekkora fizetésemelést nehezen tudnak kigazdálkodni a cégek. Példaként említette, ha egy vállalatnak ezer alkalmazottja és évi egymillió eurós nyeresége van, amit teljes egészében fizetések emelésére fordít, akkor az alkalmazottaknak havonta 270 lejjel tud többet adni a kezükbe, de nem marad semmije fejlesztésekre, ami rontja a versenyképességét, és hosszú távon a kárára van.

Hirdetés
Hirdetés

Országos átlag alatt

Az Erdélystat elemzése is rámutat, Kovászna és Hargita megyékben az országos átlagot meghaladó ütemben nőttek a fizetések, de még mindig elmaradnak az országos és a közép-erdélyi átlagtól. Igaz, a 3882 lejes bukaresti fizetés „nyomja fölfelé” az országos átlagot. Tény: az elmúlt három évben a két székely megye zárkózott fel leginkább az erdélyi átlaghoz, ami decemberben még mindig magasabb volt 382 lejjel. Ugyanakkor Székelyföldön az erdélyi átlagnál magasabbak a bérek a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban. Szakemberek ugyanakkor megállapítják, a minimálbér-emelés mellett az egyre égetőbb munkaerőhiány is hozzájárult az átlagbérek emelkedéséhez, mivel azt csak fizetésemeléssel lehet ellensúlyozni.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 13., 7:15
  ÉRTÉKELÉS: 11

  El vagytok szàlva. Mi a làtvànyos abban, hogy a munkàs ember eggyik naprol a màsikra kell èljen? Ès az àrak (èlelmiszer,üzemanyag,fogyasztàsok) az elmult időszakban hàny szàzalèkot emelkedtek? Nagycègek? Azok űztèk el az embereket idegen orszàgokba dolgozni, mert annak idejèn az volt a duma, ha nem tetszik lehet menni, 100 an àllnaka kapuban munkàra vàrva hejetted. Akkor most tessèk inni a levèt. Romània ( Erdèly) elöregedèssel nèz szemben, ami súlyos következmènyekkel fog jàrni a jövőre nèzve, köszönhető dràgalàtós politikusainknak. Csekèj az esèlye annak ,hogy aki elment az valaha mèg hazajöjjön, bàrmennyit is fog emelkedni a minimàlbèr, inkàbb a jövő generàciót kellene otthon tartani, megèlhetèst biztosítani, tèny hogy kellenènek a nagy befektetők ,de amig nincs infrastruktura, ès politikai stabilìtàs, nem fognak jönni. Azt is tudjuk, hogy a nagy befektetők kiviszik az orszàgból az olcsó munkaerővel (ès rezsivel) előàllìtott termèkeket, pàrhuzamosan alàtaposva a helyi ķiscègeket. Meglàtàsom szerint a helyiekben a jövő, jól kèpzett fiatalsàgban, szakmabeli ( új generàciós) politikusokra, ès összefogàsra a jövőèrt.

 • User
  Dátum: 2019. március 13., 8:17
  ÉRTÉKELÉS: 21

  100 szonak is egy a vege.Kovaszna megye minden fizetesemeles ellenere megmarad az orszag egyik leggyengebb fizetese mellett. Magyaran ez annyit jelent, hogy Kovaszna megye, fizetesek szempontjabol tovabbra is orszagos utolso marad. Shame on you,UDMR !

 • User
  Dátum: 2019. március 13., 8:22
  ÉRTÉKELÉS: 20

  Jönnek a választások !!!
  Fel kell készüljenek rá ezért van a sok aláirásgyüjtés felmérések ,amelyek nem kevés pénzbe kerülnek ,de ezt is az adózó polgár fizeti meg .Mindig van pénz mindenre de az egészségügyre meg a tanitásra csak kevés jut .
  De minek is legyenek értelmes tanult emberek ,azoknak mások az igényei nem lehet kordába tarani ,nem könnnyü ,hülyiteni,irányitani .
  SAJNOS EZ A VALOS IGAZSÁG

 • User
  Dátum: 2019. március 13., 9:29
  ÉRTÉKELÉS: -4

  A tanarok mar nyugati szinten elnek, az biztos, de az nem egeszseges gazgasag, ahol az allami fizetesek viszik a primet, a maradek csak vegetal, nehany kivetellel.

 • User
  Dátum: 2019. március 13., 18:20
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Amig a székely megyéket egy pár nagyobb cég irányitja,az UDMR jováhagyásával adig ne várj fizetést.Mert ezek egy kézen vannak,pár lej az eltérés a cégek közt.Nincs magasan képzett munkaerö,de vajon miért?mert tudatosan tartsátok a létminimum alatt a népet,nincs szakember képzés,de sirni azt tudtok.Egy dolgot elfeledtek a fehérgalléros urak,a mai munkás már nem a kökorszakban él,és ne csodálkozzon hogy nincs aki hajtja a malmára a vizet.