Felhívás!

Lassult a román gazdaság növekedése a harmadik negyedévben

Lassult a román gazdaság növekedése a harmadik negyedévben Gazdaság

A gazdasági növekedés a nyers adatok szerint 3%-ra mérséklődött a harmadik negyedévben 2018 hasonló időszakához viszonyítva, miután a második negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) 4,4%-os növekedést ért el 2018 áprilisa és júniusa közé eső időszakhoz képest, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) csütörtökön közzétett adatsorából.

A szezonálisan kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint a GDP 3,2%-kal emelkedett a harmadik negyedévben a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva, míg a második negyedévben a regisztrált növekedés 4,3%-os volt.

A gazdasági növekedés az előző negyedévhez viszonyítva is mérséklődött: 0,6%-os volt az előző 0,8%-os növekedéssel szemben.

2019 első kilenc hónapjában a GDP 4%-kal nőtt a nyers adatok szerint, illetve 4,1%-kal a szezonálisan kiigazított adatok szerint a tavalyi év első kilenc hónapjához viszonyítva. Tavaly 4,2%-os volt a gazdaság növekedése az első kilenc hónapban 2017 hasonló időszakához viszonyítva.

Az Európai Bizottság közelmúltban közzétett gazdasági előrejelzése értelmében Románia gazdasági növekedésének ritmusa idén enyhén felgyorsul, elérve a 4,1%-ot a 2018-ban jegyzett 4%-os növekedés után, de 2020-ban visszaesik 3,6%-ra, 2021-ben pedig 3,3%-ra.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.