Felhívás!

Lapértesülés: Budapest és Varsó kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról

Lapértesülés: Budapest és Varsó kompromisszumot kötött Németországgal a vétó visszavonásáról Gazdaság

Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva a Bloomberg arról ír, hogy Magyarország és Lengyelország kompromisszumot kötött Németországgal az uniós költségvetési vétó visszavonásáról. A megegyezés részletei egyelőre nem ismertek, egy esetleges alkut az összes tagállamnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. A két ország azért fenyegette vétóval az uniós helyreállítási alap és a költségvetés elfogadását, mert az Európai Unió a jogállamisághoz kötné a kifizetéseket.

A 444.hu cikke szerint a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet. A lap szerint valószínűsíthető, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóvá Orbán Viktorék Varsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozta ki.

Marad a jogállamisági mechanizmus, de nem kezdik el alkalmazni

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban az alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával. Ez a lengyel RMF értesülései szerint Orbán Viktor miniszterelnök fontos követelése volt.

A mechanizmus alkalmazásáról részletes leírást hagynak jóvá a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, ami szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. Külön kitérhetnek arra, hogy családjogi kérdésekben és migrációs témákban nem lehet alkalmazni a mechanizmust.

Már sejtették a megegyezést

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője, Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestagban arról beszélt, hogy a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett igyekeznek megoldást találni a lengyel-magyar vétóra.

Orbán Viktor kedden Varsóba repült, és lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt. Este a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok. Azt mondta: közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

Úgy vélekedett, hogy a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem fognak veszíteni.

Orbán kiemelte: a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös. A magyar kormányfő hozzátette: a vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme. A V4, Magyarország, Lengyelország az EU jövője.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a miniszterelnökök találkozója után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: van esély arra, hogy a csúcson megegyezésre jutnak. Müller megerősítette, hogy Varsó napok óta az EU tanácsának német soros elnökségével is egyeztet, olyan konszenzust keresve, mely összhangot teremtene a lengyel-magyar, illetve a német elnökség által képviselt álláspont között.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. december 9., 17:59
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Jogállamiság tekintetben drága hazánkat mikor vizsgálják ki?! 1,2 millió magyar+ számos más kisebbség évtizedek óta el van nyomva! A többség 1bet sem tud mint dragi români, pentru toți românii, ungureee,újabban ăla negru!!!!!😤