Hirdetés
Hirdetés

Kötelezővé tennék a szponzorációt

Kötelezővé tennék a szponzorációt Gazdaság

A hazai vállalkozások számára kötelezővé tenné a szponzorációt a kormányzó szociáldemokrata politikusok egy csoportja.

Hirdetés
Hirdetés

A szenátus sürgősségi eljárással tárgyalja azt az adótörvénykönyvet módosító kezdeményezést, amely előírná a vállalkozásoknak, hogy a profitadó 30 százalékát-, a mikrovállalkozások pedig forgalmi adójuk 30 százalékát kellene kötelező módon szponzorációra fordítsák.

A kezdeményezők azt is előírnák, hogy a szponzorációk egy részével kötelezően sporttevékenységet folytató egyesületeket, sportiskolákat kellene a cégeknek támogatniuk. A törvénymódosítást kezdeményező kormánypárti politikusok azzal érvelnek, hogy ez ösztönözné a vállalkozások szponzorációs kedvét, és lendületet adna a hazai sportéletnek.
Számításuk szerint az intézkedés révén legalább 100 ezer új munkahely jönne létre a sportegyesületeknél és sportiskoláknál, de javulna a lakosság és a gyerekek általános egészségi állapota is. Ugyanakkor a szponzoráció kötelezővé tételével nem rövidítenék meg az állami költségvetést, mivel a sporttevékenységek fejlődésével emelkedne az alkalmazottak és a hivatalosan leigazolt sportolók száma, és a pénz jelentős része adók és társadalombiztosítási járulékok formájában visszakerülne az államkasszába.

Az RMDSZ Hargita megyei szenátora, Tánczos Barna – aki sporttal foglalkozó alapítvány elnöke is – úgy véli, már a törvénymódosítás kiindulópontja is elfogadhatatlan, hiszen a világon mindenhol önkéntes alapon működik a szponzoráció. Véleménye szerint a pénzügyminisztérium véleményezése borítékolhatóan elutasító lesz, hiszen a kötelező szponzorációval járó adóbevétel-kiesést valahonnan pótolni kellene. Másrészt a sportegyesületek és sportiskolák jelenleg is kapnak állami és önkormányzati támogatást.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ-szenátor szerint a jelenlegi szponzorációs rendszerben is vannak még tartalékok, mivel a vállalkozók részéről sincs teljes nyitottság, de a civil szervezetek oldalán se alakultak ki olyan hálózatok, hogy az összegeket lehívják, és rendeltetésszerűen elköltsék. Ugyanakkor évről évre javul a helyzet, véli Tánczos Barna, aki emlékeztet, hogy a profitadót fizető cégek az üzleti forgalmuk 0,5 százalékát ajánlhatják fel szponzorációként, ami nem lehet több a profit­adó 20 százalékánál. A mikrovállalkozások forgalmi adójuk 20 százalékát költhetik szponzorációra, és számukra idéntől eltörölték azt a korlátozást is, hogy csak szociális tevékenységet végző szervezetet támogathatnak. Ugyanakkor, mint arról beszámoltunk, idén már csak azokat a civil szervezeteket támogathatják adómentesen a cégek, amelyek be vannak jelentkezve az adóhatóság regiszterébe. <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük