Felhívás!

Körvonalazódó megoldás

A vidéki települések önkormányzatainak esetenként több százezer lejre rúgó kintlévősége van, mivel nincsenek se eszközeik, se szakembereik a büntetések behajtására, vagy arra, hogy közmunkára kötelezzék az érintett lakosokat. Ezek az évek óta be nem hajtott összegek azért is érintik hátrányosan az önkormányzatok költségvetését, mert, bár lehetséges pénzforrásként szerepelnek, valójában nem gyarapítják a helyi kasszát.

A jelenségre Miklós Zoltán RMDSZ-es parlamenti képviselő hívta fel a figyelmet, miután ezekben a napokban a háromszéki polgármesterekkel tanácskozott. A rendőrök kiróják a büntetéseket csendháborításért, verekedésért, falopásért, vagy bármi másért, a lakosság egy része ezt befizeti, ám egyesek minden felszólítás, akár bírósági ítélet ellenére se fizetnek, és közmunkára sem jelentkeznek. Erre javasol megoldást a háromszéki képviselő, aki törvénytervezetet készít elő arról, hogy az önkormányzatok nyilvántartásában szereplő, a kifizetetlen büntetések behajtását adhassák át az adóhatóságnak (ANAF). Határidőt adnának az önkormányzatoknak a kintlévőségek behajtására, hiszen ez egy pénzforrás lehet a helyi költségvetésnek, ám ha ez alatt nem sikerül behajtani a pénzt, akkor lehetőségük legyen, hogy tanácshatározattal átadják a pénzügyi hivataloknak a behajtást. Természetesen, ebben az esetben az önkormányzat a behajtott pénzt is átengedi az államnak.

Fodor István, Bodok község polgármestere elmondta: a településen 142 megbüntetett személytől 422 ezer lejt kellene behajtani. Fölöslegesen küldik a felszólításokat, legtöbben ezeket el sem olvassák, illetve az érintetteknek javaik nincsenek, így végrehajtani sem tudják a büntetés értékét, és a helyi önkormányzatnak szakembere sincs erre a feladatra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.