Hirdetés
Hirdetés

Korlátozná a romániaiak külföldi munkavállalását a pénzügyminiszter

Korlátozná a romániaiak külföldi munkavállalását a pénzügyminiszter Gazdaság

Öt évre korlátozná minden tagállam esetében a munkavállalási engedély érvényességét Eugen Teodorovici. A pénzügyminiszter egy, a duális oktatásról és a munkaerőhiányról tartott vitán vetette fel ezt az ötletet. Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke szerint azonban a romániai munkaerőhiányra nem az EU-n belüli munkavállalási jog korlátozása a megoldás.

Eugen Teodorovici azt mondta a parlamentben tartott vitán: a többi uniós tagállam pénzügyminisztereinek is felvetette már azt az elképzelését, hogy az EU minden országában azonos időtartamra érvényes munkavállalási engedélyt vezessenek be, amely ne legyen meghosszabbítható. “Ha valaki Németországban folyton megkapja a munkavállalási engedélyét, az soha nem fog Németországból visszatérni Horvátországba vagy Romániába, ahonnan a munkaerő elvándorolt. Beszélni kell tehát egy ilyen intézkedésről. Maximum 5 év, és 5 év után viszontlátásra, menj más országba munkát keresni” – fogalmazott a pénzügyminiszter.

Hirdetés
Hirdetés

Călin Popescu-Tăriceanu ALDE-elnök ezzel kapcsolatban azt mondta: az általa vezetett politikai alakulat nem ért egyet Teodorovici javaslatával.

“Semmiképpen se értünk egyet egy ilyen javaslattal, mert az Európai Unión belüli munkaválallási jogot minden román állampolgár elnyerte, nagyon sokan élnek is ezen jogukkal, és a romániai munkaerőhiány valós problémáját nem lehet megoldani egy olyan jog korlátozásával, amely az európai uniós tagsággal jár. Más megoldások után kell néznünk, nem mi vagyunk az egyetlen ilyen helyzetben lévő ország, tanulhatunk mások példájából” – mondta Călin Popescu-Tăriceanu az ALDE politikai végrehajtó tanácsának és központi politikai tanácsának együttes ülését követően.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások