Felhívás!

Kisebb lesz az idei méztermés a kedvezőtlen időjárás miatt

Kisebb lesz az idei méztermés a kedvezőtlen időjárás miatt Gazdaság

A tavalyinál 15-20 százalékkal kisebb méztermésre kell számítani idén, ez várhatóan nem haladja meg a 15-17 ezer tonnát – nyilatkozta csütörtökön az Agerpres hírügynökségnek a Romániai Méhtenyésztők Egyesületének (ACA) elnöke, Ioan Fotea.

A szakember szerint a 2019-es esztendő a tavalyi, szintén gyengének számító évnél is szűkösebbnek bizonyult, 2018-hoz képest most 15-20 százalékkal kisebb mennyiségű, összességében mintegy 15-17 ezer tonnás méztermés várható. Főleg a repce- és az akácméztermés sínylette meg a kedvezőtlen időjárási körülményeket – magyarázta, hozzátéve, emellett az is nehezíti a méhtenyésztők dolgát, hogy csökkent a méz felvásárlási ára, ugyanakkor a sokkal olcsóbb importméz miatt nehezen tudják értékesíteni saját árujukat.

Az ACA elnöke kiemelte, nagyon fontos számukra a kormány által nemrég jóváhagyott, méhcsaládonkénti 20 lejes de minimis támogatás. “Így legalább az emberek még visszakapnak valamennyit a tavasz és az ősz folyamán a méhek etetésére költött pénzből” – fogalmazott.

Románia 1,47 millió méhcsaláddal átlagban 22.000 tonna mézet termel évente, és ezzel a negyedik helyen áll Európa-szinten. Hozzávetőlegesen 40.000 méhtenyésztőt tartanak számon az országban, több mint 60%-uk tagja a Romániai Méhtenyésztők Egyesületének.

Az ACA adatai szerint az elmúlt két-három évben 15 százalékkal nőtt a mézfogyasztás az országban, elérve az évi 550 grammot lakosonként, de Románia így is az európai rangsor végén kullog. A statisztikák értelmében a romániai lakosság háromszor-négyszer kevesebb mézet fogyaszt, mint például a németországi (fejenként 2 kg évente) vagy a hollandiai és belgiumi (1,5 kg). Ugyanezen adatok szerint a romániaiak 70 gramm cukrot és mindössze 3 gramm mézet fogyasztanak el naponta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.