Felhívás!

Kié lesz a 21. század?

Kié lesz a 21. század? Gazdaság

Pénteken és szombaton, Sepsiszentgyörgyön gyűlnek össze a hazai magyar közgazdászok, hogy a vállalatok versenyképességéről, az üzleti környezet változásairól és a technológia fejlődésének követéséről tanácskozzanak.

 

A Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) a háromszéki megyeszékhelyen tartja legjelentősebb szakmai rendezvényét, a közgazdász-vándorgyűlést, ahová 30 előadót és mintegy 250 résztvevőt várnak, tájékoztatott Bogdán Laura. Az RMKT Kovászna megyei fiókszervezetének elnöke rámutatott: a villámgyorsan fejlődő gazdaságunk egyik legfontosabb mozgatórugója a versengés, ezért az idei vándorgyűlést a „Versenyképesség 2020 – kié legyen a 21. század? ” jelmondattal szervezik a Székely Mikó Kollégiumban. A kétnapos programsorozaton hazai és külföldi szakemberek segítségével arra keresik a választ, hogy milyen eszközökkel, milyen kommunikációs stílust használva, milyen stratégiák alkalmazásával érhetik el és tarthatják meg versenyképességüket a vállalatok.

A plenáris előadásokon kívül hat tematikus szekcióban arról tanácskoznak, hogy a pénzügy, az ügyviteli informatika, a mezőgazdaság, a turizmus, a marketing és a „fintech”, azaz pénzügyi technológia milyen módon tud hozzájárulni a versenyképesség javításához. A rangos sepsiszentgyörgyi eseményre nem csak közgazdászokat várnak, hanem bárkit, aki gazdasági témák iránt érdeklődik, hiszen olyan előadókat hallgathatnak meg, mint Bogdan Chirițoiu, a Romániai Versenyhivatal elnöke, Domokos László, a Magyar Állami Számvevőszék elnöke, dr. Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese, Bakacsi Gyula kutató-professzor, dr. Antal Zoltán sepsiszentgyörgyi kutató, vagy Novák Károly Eduárd paralimpiai bajnok, a Román Kerékpárszövetség elnöke. Az RMKT háromszéki szervezetének elnöke rámutatott, hogy volt ugyan előzetes regisztráció is, de az érdeklődők a helyszínen is válthatnak szakmai jegyeket, vagy benevezhetnek a vándorgyűlést záró gálára.

Itthon tartanák az informatikusokat

Az informatikai ágazatot Kovászna megye egyik kitörési pontjaként azonosították, így a közgazdász-vándorgyűlésen is kiemelt szerepet szánnak az ágazatnak. Az ügyviteli IT szekció vezetője, Bodosi Imre lapunknak elmondta: próbálnak válaszolni napjaink legnagyobb kihívására, hogy a jól képzett fiatalok külföldön keresik boldogulásukat. A rendezvényen viszont jó példákat, példaértékű embereket, karriereket és megoldásokat mutatnak be. Az előadók olyan 20–30-as fiatalok, akik elmondják, miként lehet boldogulni Székelyföldön. Emellett lesznek úgynevezett Z-generációs fiatalok, akik arról beszélnek, miként látják magukat a 21. században Székelyföldön. Bodosi Imre elmondta, a térség iskoláiból, egyetemeiről hívtak diákokat és tanárokat, akiknek részvételét az általa vezetett Hamor Soft cég támogatja.

Értéket termelni a székely földből!

Székelyföld egyik húzóágazata a mezőgazdaság, ezért a közgazdász-vándorgyűlésen is külön szekcióban tanácskoznak a termelők kitörési lehetőségeiről, mondta el lapunknak Kiss-Bartha Annamária. Az agribusiness több, mint vetés és aratás című előadássorozat vezetője szerint jelenleg globálisan egy gazda 26 személynek teremti meg az évi betevőjét viszont cél az, hogy 2030-ra egy gazda 256 személynek tudja biztosítani az évi élelmiszer szükségletét. Ezt Székelyföldön is a hatékonyság növelésével lehet megteremteni, de közben figyelni kell a környezetre, az egyre aktuálisabb klímaváltozásra, és arra, hogy mindeközben jó minőséget termeljenek, amelyeket a nagyáruházak is polcaikra tesznek. Kiss-Bartha Annamária szerint több szakértő bevonásával arra próbálnak választ adni, hogy az erdélyi gazda mit tegyen ennek a célnak az eléréséhez. Hozzátette: az előadássorozatra egyaránt várják a gazdálkodókat, de az agronómus, közgazdász hallgató diákokat is, hiszen jó alkalom, hogy a jövendőbeli alkalmazójukkal vagy alkalmazottjukkal találkozzanak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.