Felhívás!

Kezdjen takarékoskodni!

Kezdjen takarékoskodni! Gazdaság

Nyugdíjas korunkra nyolc­évnyi fizetésünknek megfelelő takarékkal kell rendelkeznünk, hogy szilárd alapon tudhassuk anyagi biztonságunkat. Ehhez ugyanis az állami nyugdíj nem lesz elegendő, így csak arra támaszkodhatunk, amit önmagunknak félreteszünk időskorunkra, hívta fel a figyelmet Dan Popovici.

Az OTP Asset Management vezérigazgatója a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) sepsiszentgyörgyi vándorgyűlésén tartott előadásában a hosszú távú takarékoskodás fontosságáról és lehetőségeiről beszélve rámutatott: abból nem lehet megélni, amit az állami és magán nyugdíjrendszerek biztosítanak. A pénzügyi szakember szerint, aki nyugdíjas korában fenn szeretné tartani megszokott életvitelét, annak az aktív korában megkeresett havi bevételének 85 százalékát kellene megkapnia. Számításai szerint a romániai nyugdíjak a korábbi bevételek csak 45–65 százalékát fedezik, így a különbözetet csak hosszú távú takarékoskodással biztosíthatjuk.
A hazai nyugdíjrendszer 3 pillérből áll, magyarázta Dan Popovici, aki szerint az I. pillér jelenti az állami nyugdíjat, viszont a hazai lakosság elöregedése miatt ez csak az aktív időszakban megvalósított bevételek 25 százalékát biztosítja. A II. pillér a kötelező magánnyugdíj, amely további 25 százalékos bevételi forrást biztosít majd nyugalomba vonulásunk után. A III. pillér a fakultatív magánnyugdíj, amelyet viszont nagyon kevesen használnak, ez még 5–10 százalékkal pótolhatja meg nyugdíjas korunk bevételeit. Ezeket mind összeadva tehát nem jön ki a 85 százalékos időskori bevétel.
Az OTP Asset Management vezetője a „IV. nyugdíjpillérnek” nevezte, amikor megtakarításainkkal egészítjük ki időskori bevételeinket. Egy nemzetközi tanulmány szerint az lenne az ideális helyzet, amikor a fiatalok, pályájuk kezdetén, 30 évesen már rendelkeznének éves fizetésük felével megegyező megtakarítással. Ez 35 éves korukra már el kellene érje a teljes évi fizetésüknek megfelelő összeget, hogy ezt az évek során folyamatosan növelve, 65 éves korra már nyolcévnyi fizetésük legyen megspórolva. Dan Popovici kifejtette: eme ideális állapot elérése keveseknek sikerül, viszont ahhoz, hogy ezt megközelítsük, minél korábban el kell kezdeni a takarékoskodást. Tapasztalatok szerint fiatalon kevesen gondolnak időskori jólétükre, viszont 65 éves korhoz közeledve már túl késő elkezdeni a takarékoskodást.
Dan Popovici szerint legtöbben arra hivatkoznak, hogy nincs miből spórolni, mert keresetük és a létfenntartáshoz szükséges költségeik között kicsi a különbség. Erre az a megoldás, mondta a szakember, hogy amint megkapják a fizetésüket, annak egy kis részét még aznap elhelyezik valamilyen megtakarítási alapba, tehát nem várják meg, amíg elköltik a pénzt. Úgy véli, több eszköz létezik a takarékoskodásra, viszont párna alatt vagy bankban tartani a pénzt nem hatékony, mivel ezek nem termelnek hozamot, sőt inkább elvesz a pénzünk. Jelenleg ugyanis a banki kamat legtöbb 3 százalékos, miközben az éves infláció 5 százalékos. Helyesebb tehát, ha – megosztva – pénzügyi alapokba, megtakarítási programokba és részvényekbe fektetjük a megtakarított pénzünket. Aki tényleg komolyan veszi a takarékoskodást, annak 30–35 éve van nyolc évnyi keresetének megfelelő összeget megspórolni, havonta egy-egy kisebb összeget félretenni, hogy elkerülje az időskori szegénységet! <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. október 24., 9:17
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Kinek szégyen? A tavaly a román állampolgárok 3,12 milliárd eurót költöttek külföldön, turistaként, gondolom, megtakarított pénzből.

 • User
  Dátum: 2018. október 24., 19:55
  ÉRTÉKELÉS: 7

  “ay lenne az ideális helyzet, amikor a fiatalok, pályájuk kezdetén,30 évesen már rendelkeznének éves fizetésük felével megegyező megtakaritással”- ez olyansmi hogy összeröhögögtem magam…30 évesen kezdet? Uristen, nekem már volt 15 év régiségem ilyenkor….miről tetszik itt irni? és megtakaritani mit..esetleg ha van valami kertje betakarit valamit,

  • User
   Dátum: 2018. október 25., 12:22
   ÉRTÉKELÉS: 6

   az egyszer biztos, hogy én is kíváncsi lennék azokra a 30 évesekre, akik az évi fizetésük felét megtudják spórolni, na meg pár év múlva a teljes évi fizetésükkel egyenlő összeget. Aki minimálbéren él és esetleg nincs saját lakása sem, mert a szülők nem tudták segíteni, hát annak miből is? Én is tudok ezt azt, hallok és 10 éve dolgozom, vettem ezt azt, befektettem, de ennyi spórolt pénzünk mint család nincs. Ez az úr nem tudom, milyen álomvilágról nyilatkozik. Persze vannak kivételek, de nagyon kevés, és a legtöbb nem maga szerezte a vagyonát. Ja és ami a külföldi nyaralásokat illeti, az nem biztos, hogy a 30-35 évesek pénze, és nem mellesleg nagyon sokan nyaralnak hitelbe.

 • User
  Dátum: 2018. október 25., 5:35
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Nagyon jo tanacsok ezek kerem ..csak tessek betartani. Kiegeszitenem azzal,hogy jo volna ha mindenki 41 eves es 4 honapos koraba nyerne 1-2 millio eurot a lotton. Hogy ” 65 evesen tul keso sporolni”..ez igaz,de viszont ez az idealis eletkor,amikor kirabolhatunk 1-2 bankot,ilyenkor mar csak a buntetes felet kell leulni,ezt nevezhetjuk akar “V-ik nyugdij pillernek” is.

 • User
  Dátum: 2018. október 25., 12:29
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Nem szégyyenlik magukat, még egy féle ennyi hiányzik az aligocska eléghez. Mit tegyünk félre, a csalással és a hazugsággal túlélő kommunistákat, semmit nem adtak, örökké csak elvettek?!