Kevesebben – nagyobb területre

Kevesebben – nagyobb területre Gazdaság

Háromszéken a tavalyinál nagyobb mezőgazdasági területre nyújtottak be támogatási igénylést. A május 15-i határidőig az érintettek 98,85 százaléka, azaz 13 014 gazda adta le kérését a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökséghez (APIA), és összesen 113 777 hektárra kértek uniós alapokból származó támogatást, ami a tervezetthez képest 100,4 százalékot jelent.

 

Könczei Csaba, a mezőgazdasági igazgatóság vezetője szerint tavalyhoz képest 129 mezőgazdásszal kevesebben igényeltek idén támogatást, ami arra utal, hogy vannak földterületek, amelyek gazdát cseréltek vagy összevonták. A háromszéki állattartók is közel 100 százalékban nyújtották be támogatási igénylésüket. Néhány esetben utolsó pillanatban sikerült benyújtani a dokumentációt, mivel az önkormányzatok késve szerveztek licitet a tulajdonukban lévő legelők bérbe adására, illetve a dobollói állattenyésztők egyesülete úgy döntött, idén nem kér támogatást.

A Mezőgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint országos szinten idén 9,541 millió hektár területre kértek támogatást, ami 214 525 hektárral több, mint tavaly. Ugyanakkor 884 397 kérvényt nyújtottak be, ami közel 17 ezerrel kevesebb gazdát jelent tavalyhoz képest. Mint ismert, idén a szaktárca az uniós irányelvekkel szembemenve elrendelte, hogy május 15-e az utolsó határidő, amit nem hosszabbítnak meg, még akkor sem, ha Brüsszel lehetőséget biztosítana erre napi 1 százalékos támogatás megvonás ellenében.

Könczei úgy véli, üdvözlendő a rendelkezés, mert bár az elmúlt hetekben a mezőgazdasági intézmények feszített tempóban, hétvégenként is dolgoztak, legalább időben elkezdődhet a dokumentumok feldolgozása és a terepen való ellenőrzés, hogy a gazdák október 15-ig megkapják az idei mezőgazdasági támogatásokat. Akik május 15-éig benyújtották támogatási kérelmüket, május 31-ig utólag is csatolhatnak állatlétszámot vagy a mezőgazdasági terület nagyságát igazoló iratokat. Hozzátette, idén a szaktárca a mezőgazdasági igazgatóságokra is feladatot rótt, így az intézmény 13 alkalmazottja az elmúlt időszakban az APIA jelentései alapján azonosította azokat a gazdákat, akik nem nyújtották be az igénylést, telefonon, illetve személyesen keresték meg őket és mozgósították, hogy ne csússzanak ki a határidőből.

Lapunk megkeresésére az APIA megyei vezetősége nem kívánt tájékoztatást adni a támogatási kérések benyújtásának folyamatáról, arra hivatkozva, hogy a bukaresti központ közli a közérdekű adatokat. Az APIA sepsiszentgyörgyi székhelye előtt sikerült szóba állnunk néhány gazdával, akik elmondták, olajozottan működött az ügyintézés, az igazoló dokumentumokat kibocsátó intézmények is összehangoltan, hétvégenként is kiszolgálták az érintetteket. Egyikük ugyanakkor sérelmezte, hogy a közintézmény területére beengedték a Kovászna Megyei Szarvasmarhatartók Egyesületének képviselőjét, aki az állattartóktól ott követelte az egyedenkénti 5 lejes tagsági díjat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.