Hirdetés
Hirdetés

Kevés pénzforgalmi adat érkezik

Kevés pénzforgalmi adat érkezik Gazdaság

Bár több mint egy év eltelt az elektronikus pénztárgépek kötelező használatának bevezetése óta, még nem minden cég szolgáltat valós időben pénzforgalmi adatokat az adóhatóságnak (ANAF). A Kovászna megyei adóhivatal arra figyelmezteti a cégeket, hogy 8 – 10 ezer lejes büntetést kockáztatnak, ha mihamarabb nem tesznek eleget kötelezettségeiknek!

Hirdetés
Hirdetés

Mint arról beszámoltunk, törvény kötelezi a vállalkozásokat, hogy elektronikus kasszagépeket használjanak és ezeket csatlakoztassák rá az Országos Adóhatóság (ANAF) informatikai rendszerére, hogy pénzforgalmi jelentésük automatikusan átkerüljön az adóhivatalhoz.

Lapunk érdeklődésére a Kovászna megyei adóhivatal arról tájékoztatott, hogy legfrissebb, december 9-i nyilvántartásuk szerint Háromszéken 6785 darab, egyedi azonosítóval ellátott elektronikus pénztárgépet használnak a cégek, és ezek rá is vannak csatlakoztatva az ANAF informatikai rendszerére. Mindez mellett 264 olyan e-kasszagépről van tudomásuk, amelyre tulajdonosaik kértek ugyan egyedi azonosító számot, ám elmulasztották az adóhatóság informatikai rendszerére rácsatlakoztatni ezeket a gépeket, így az ANAF nem kapja meg azok pénzforgalmi adatait.

Nem minden esetben hanyagság, hanem vannak objektív okai is, hogy az adóhatóság nem kap pénzforgalmi adatokat egyes cégek elektronikus pénztárgépeitől. Előfordulhat, hogy nem volt pénzforgalma vagy olyan térségben működik, ahol nincs internet hozzáférése, de figyelmeztetnek, hogy minden ilyen esetet időben jelenteni kell az adóhatóságnak. A pénzügy tájékoztatása szerint Kovászna megyében 150 kasszagép esetében jelentették azt az érintett cégek, hogy nincsenek használatban, mert időközben megszűnt a tevékenység.

Az ANAF arra figyelmezteti a vállalkozásokat, hogy legtöbb 5 munkanapon belül jelenteniük kell, ha a tevékenység megszűnik, a cég bezár, felszámolás alá kerül vagy az e-kassza felhasználási helye megváltozik, esetleg az elromlik vagy ellopják. Ha egy kasszagépet egy adott hónapban nem használnak, legkésőbb a következő hónap 20-ig jelenteni kell az adóhatóságnak, illetve 2 munkanapon belül, ha olyan helyre telepítik az elektronikus pénztárgépet, ahol nincs internetes hozzáférés, ám az érintett cégek továbbra is kötelesek pénzforgalmi adatokat szolgáltatni az ANAF számára.

Eddigi tapasztalatok szerint az adóhatóság informatikai rendszerérében nincsenek nagy leállások. Az megtörténik, hogy esténként, amikor egyszerre sok cég zárja a napot, az e-kassza nem tudja azonnal elküldeni a jelentést, de a gép automatikusan újra próbálkozik, míg az adatok bejutnak az ANAF adatbázisába. Az elektronikus pénztárgépek bevezetése óta egyszerűsödött az ügyintézés, hiszen a cégeknek nem kell a jelentéseket kimásolni egy adathordozóra, elvinni a könyvelőnek majd leadni az adóhivatalnak, hiszen az elektronikus kassza automatikusan továbbítja az adatokat, ezzel tehát a cégek időt és költséget takaríthatnak meg. A másik oldalon az adóhatóság arra számít, hogy az e-kasszák üzembe helyezése javítja az adóbegyűjtés mértékét, növekednek az államkasszába befizetett összegek, csökken az adócsalás lehetősége és szavatolja a tisztességes versenyt a piaci szereplők között.

Áfacsökkentéssel ösztönzik a napelemek telepítését

A képviselőház keddi döntése értelmében áfa-csökkentéssel ösztönözik a napelemes és hőszivattyús rendszerek telepítését, ezáltal az országos hálózatból származó áramfogyasztás csökkentését. Az eddigi 19 százalékról 5 százalékra csökkent a magánszemélyek, illetve állami intézmények által, alternatív energiatermelésre szánt rendszerek – napelemek, napkollektorok és hőszivattyúk – építésére kiszabott áfa. Miklós Zoltán, háromszéki parlamenti képviselő lapunknak elmondta: javaslatára, a csökkentett áfa kiterjed a napelem paneleken kívül az alternatív energiarendszer minden berendezésére is! „Az általunk javasolt áfacsökkentésre azért volt szükség, hogy ösztönözzük az állampolgárokat és közintézményeket arra, hogy alternatív energiatermelési módszerekbe fektessenek be, és ezáltal csökkentsék az országos hálózatból történő fogyasztásukat”, nyilatkozta a háromszéki parlamenti képviselő. A törvény a Hivatalos Közlönyben történő megjelenést követően 3 nap után lép érvénybe.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük