Felhívás!

Kérjék szakember tanácsát!

Kérjék szakember tanácsát! Gazdaság

„Kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!”. Évtizedek óta halljuk a figyelmeztetést, ám nem mindig fogadjuk meg a javaslatot. Ezért is fordulhat elő, hogy gyakran összetévesztjük a vény nélkül kapható gyógyszereket az étrend-kiegészítőkkel. A jelenségre a napokban közzétett tanulmányában figyelmeztet az Országos Versenytanács.

Ez szerint vény nélkül kapható gyógyszerek kapcsán a lakosság vagy korábbi tapasztalataira alapoz, vagy kikéri a gyógyszerész véleményét, ám az étrend-kiegészítők kiválasztásakor leggyakrabban az interneten olvasható vélemények alapján dönt. Gond, hogy az internetes hozzászólásokat nem moderálják, és azok megtévesztőek lehetnek, illetve zavart okoz, hogy a fogyasztók egyre kevésbé tudják megkülönböztetni a gyógyszert és az étrend-kiegészítőt.

Az Országos Versenytanács kiegészítő szabályozások bevezetését javasolja az érintett hatóságoknak. Egyrészt, hogy az online forgalmazók oldalaikon korlátozzák a hozzászólások lehetőségét, vagy ellenőrizzék azok tartalmát, másrészt szorgalmazzák, hogy jól látható módon tegyék megkülönböztethetővé a gyógyszereket és az étrend-kiegészítőket. Törvény szerint az étrend-kiegészítők a nagyáruházakban, drogériákban, gyógyszertárakban és az interneten is forgalmazhatók, miközben a gyógyszerek többsége csak patikákban hozható forgalomba, ám a versenytanács arra is figyelmeztet, hogy a törvény nem elég egyértelmű, az értékesítés nincs megfelelően szabályozva.

A Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke, Szabó Péter a téma kapcsán rámutatott: gyakran ugyanaz a hatóanyag gyógyszerként és étrend-kiegészítőként is megjelenik más-más megnevezés alatt. Szabó Péter szerint nagyon fontos a „kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét” felhívás betartása. Az a legfontosabb, hogy ne szedjenek se gyógyszert, se étrend-kiegészítőt a szomszéd javaslatára vagy a reklámok hatására, hanem kérjék ki a szakember tanácsát arra vonatkozóan, hogy mit, mennyit és mennyi ideig lehet szedni. A háromszéki gyógyszerészkamara elnöke úgy vélekedik, a vény nélküli gyógyszerek és az étrend-kiegészítők megkülönböztetése szakmai kérdés, ezt nem lehet és nem is kell megtanítani az embereknek, hanem az lenne fontos, hogy mielőtt bármit beszednek, kérjék egészségügyi szakember tanácsát.

Szabó magyarázata szerint a gyógyszernek minősülő termékek elbírálása sokkal szigorúbb, ezért sok gyártó úgy játssza ki az engedélyeztetés szakaszait, hogy étrend-kiegészítőnek minősíti a termékét. Másrészt mivel az állam maximalizálta a gyógyszerek árát, vagyis a meghatározott árnál drágábban nem lehet gyógyszert forgalomba hozni, ha egyes terméket étrend-kiegészítőnek minősítenek, akkor annak piaci árat lehet szabni.

A Kovászna Megyei Gyógyszerészkamara elnöke arra is rámutatott, hogy a romániai magyarok gyakran néznek magyarországi televíziókat, az ott látott reklámokból választanak terméket. Ezeket nálunk sok esetben más néven forgalmazzák, ám a gyógyszerészek segítenek a megfelelő termék beazonosításában. Gyakori viszont, hogy az internetről vásárolt termék tájékoztatója hiányos. Szabó Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy ne dőljenek be az „egyet fizet, kettőt kap” típusú hirdetéseknek, hiszen a gyógyszerből vagy az étrend-kiegészítőből nem kell, és nem is szabad a szükségesnél többet szedni, mert az kárt okozhat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.