Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Kekszet a vendégnek

Kekszet a vendégnek Gazdaság

Kéthónapnyi kényszerszünet után már nagyon szeretnének dolgozni a szállásadók és vendéglátósok. „Nincs, amire várni, szigorú biztonsági szabályok betartásával engedni kellene, hogy dolgozzunk, mert különben éhen halunk”, fakadt ki lapunknak Kovács István.

Hirdetés
Hirdetés

A sepsiszentgyörgyi Park Hotel és Vendéglő tulajdonosa, a Sepsiszentgyörgyi Vendéglátók Szövetségének (SVESZ) elnöke szerint a kormány felemás intézkedést hozott, hogy május 15-től megengedi a szálláshelyek megnyitását, de ezt megtiltja a vendéglőknek, bároknak, kávézóknak. Ezek ugyanis összefüggnek, nehezen lehet vendéget fogadni egy szállodában vagy panzióban, ha nem lehet számára étkezést is biztosítani.

Kovács István szerint logikus lépés lenne, ha a szállodák és vendéglők, bárok, kávézók teraszán vagy kertjeiben engednék az étel és ital felszolgálását biztonsági intézkedések betartásával, így az asztalokat egymástól nagyobb távolságban helyeznék el, a pincérek kesztyűt és maszkot viselve szolgálnák ki a vendégeket. Megoldható lenne, hogy az ételeket eldobható kartontálcán és egyszer használatos étkészlettel szolgálják fel, ahogyan ez a házhoz szállítás esetében is történik. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhetnék, hogy a mosogatás során, a tányérok és étkészletek rakosgatásakor terjedjen a fertőzés. A vendéglátósok vállalnák, hogy rendszeresen tesztelik alkalmazottaikat koronavírus ellen. A vendéglátó-ipari szakember rámutatott: több nyugati országban engedélyezték a vendéglátóhelyek működését, ezt a modellt kellene követni, hogy mihamarabb újrainduljon legalább a belföldi turizmus.

Kovács dicséretesnek tartja, hogy meghosszabbították a vakációs jegyek felhasználásának határidejét, de félő, hogy továbbra is elmaradnak a vendégek, hiszen május 15-től számukra csak szálláshelyet tudnak biztosítani, étkezést nem. „Nem mondhatjuk vendégeinknek, hogy egyék azt, amit a boltban megvásárolnak”, magyarázza, és a recepciósokat sem tehetik oda főzni. Vissza kellene hívni a konyhai személyzetet és pincéreket, az étkeztetést pedig engedni a teraszokon, rossz idő esetén szobaszervizzel szolgálnák ki a vendégeiket.

Szerencsésebb helyzetben van az a szállásadó vagy vendéglátós, akinek van melléktevékenysége, például üzlete vagy péksége. Aki csak szálláshelyet vagy vendéglőt működtet, két hónapja teljesen bevétel nélkül maradt, miközben gyűlnek a számlái. Kovács István ezért arra figyelmeztet, ha a kormány május 15-e után nem folyósítja tovább az állami támogatást, nem lesz, amiből fenntartani a kényszerszabadságra küldöttek munkahelyeit (20 alkalmazottja van ebben a helyzetben). Ennyi ember havi fizetésalapja 100.000 lej, miközben a cégnek nincs egy lej bevétele. Emellett gyűlnek a kifizetetlen közköltség-számlák, amiket előbb-utóbb el kell kezdeni törleszteni. Ha sokáig elhúzódik a probléma, előfordulhat, hogy nem lesz, akivel újraindulni, mert a szakácsok, pincérek elindulhatnak külföldre munkát keresni, mivel ott már elkezdett beindulni ez a tevékenység.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. május 6., 8:07
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Majus 15. utan azon szemelyek akik varosaikat falvaikat el akarjak hagyni, vagy kirandulni szeretnenek, egy ujfajta formulart kell majd kitoltsenek amiben jelzik uticeljukat es azt, hogy hany orat fognak tartozkodni a varosukon , lakohelyukon kivul. Csak azok nem kell formulart toltsenek ,akik lakovarosaikon vagy falvaikon belul kozlekednek. Arrol is szo volt, hogy a 65 even felulieknek tovabbra is papirt kell kitolteni, ha lakohelyuket el szeretnek hagyni. Ez utobbirol meg nem dontottek. (HAT MI EZ URAIM, HA NEM TOTALIS KONTROLL !!!?) Vendeglo, kocsma, bar tovabbra is zarva maradnak ! De megnyitjak a muzeumokat . HA, HA ,HA ! Egy ilyen nepnek, mely a kekszeszt issza, ( lasd a Iasi megyeben tortent kekszeszbalesetet ! ) pont ez a legfontosabb ,a muzeumlatogatas ! Mintha latnam a kigyozo sorokat majus 15.-e utan, de nem a muzeumok elott, hanem az italboltok elott ! Es mivel, hogy nincsenek nyitva a kocsmak, vendeglok, igy szepen megkezdodik az utcai ivaszat !

 • User
  Dátum: 2020. május 6., 12:23
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A sok irigynek azt javasolnám, hogy olvassa el a cikket és gondolkodjon! Nem Kovács fog éhenhalni, mert neki biztosan van amit a tejbe aprítani, meg még az unokáinak is lesz, hanem az a pár tíz ember, akit foglalkoztat és akik vendég híján munkanélküliek lesznek.

 • User
  Dátum: 2020. május 6., 12:02
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Pityókabárók sírnak,a szállodások-vendéglósök sírnak,a személyszállítosok sírnak/nincs kinek eladni a kinemadott jegyeket?/.Hát persze hogy elmennek külföldre ha legalább !700-8oo € bruttót nem adtok…legalább 1/3 -át!Amúgy én NEM sajnállak titeket.

 • User
  Dátum: 2020. május 6., 17:46
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Milyen fizetéseket adnak,én azon is csodálkozom hogy meg van munkaerő aki dolgozik háromszéken a vendéglátásban és aki igen annak minden tiszteletem…

 • User
  Dátum: 2020. május 7., 9:27
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Arra gondoltak,hogy meg kellene fizetni a személyzetet?! Apró pénzért dolgoztatják, nincs megfelelően képzett személyzet,a kiszolgálás kifogásolható,a pincér a baksis szerint szolgál ki! Olyant is láttam, hogy mocskos, mert szerencsétlen a kazánfűtő,állatgondozó, udvari bolond mellékállásban!😉