Felhívás!

Johannis szerint jót fog tenni az gazdaságnak az üzemanyag különadójának eltörlése

Johannis szerint jót fog tenni az gazdaságnak az üzemanyag különadójának eltörlése Gazdaság

Ki fogja hirdetni az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját, valamint a részmunkaidős szerződések túladóztatását eltörlő törvényt, mert ezeket az intézkedéseket meg kell hozni a gazdaság fellendítése érdekében – nyilatkozta Klaus Johannis államfő csütörtök esti sajtótájékoztatóján.

Johannis felidézte, hogy a pótlólagos jövedéki adót a PSD vezette be, majd eltörölte, majd megint bevezette. A jogszabály eltörlését a PNL kezdeményezte, és ez jót fog tenni a gazdaságnak – vélekedett az államfő.

A képviselőház szerdán fogadta el döntő házként az üzemanyag pótlólagos jövedéki adóját eltörlő törvénytervezetet.

Az adótörvénykönyvet módosító javaslat értelmében 2020. január elsejétől eltörlik az üzemanyag 2017-ben bevezetett pótlólagos jövedéki adóját.

A tervezetet 280 képviselő támogatta szavazatával, egy személy ellene szavazott, ketten tartózkodtak.

Az elfogadott tervezet előírja a részmunkaidős szerződések túladóztatásának megszüntetését is. Az erről szóló módosító javaslat értelmében jövő év elejétől a részmunkaidős alkalmazottak bérjárulékait valós fizetésük, nem a bruttó minimálbér alapján számolják ki.

Az 53 nemzeti liberális párti törvényhozó által kezdeményezett tervezetről döntő házként szavazott szerdán a képviselőház plénuma.

“Továbbra is emelni akarjuk a nyugdíjakat; biztosan nem lesznek bércsökkentések”

Klaus Johannis szerint az Orban-kormány, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és ő maga is támogatja a nyugdíjak emelését. Csütörtök esti sajtótájékoztatóján az államfő azt is kijelentette, hogy biztosan nem lesznek bércsökkentések a közszférában.

A nyugdíjtörvény kilátásba helyezett módosításával kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Johannis rámutatott, csütörtökön többek között erről is egyeztetett a miniszterelnökkel és a munkaügyi miniszterrel, akik szerint a jelenleg hatályos jogszabály több ponton is “homályos”, és számos méltánytalanságot tartalmaz, ezért javításra szorul. “Ami a nyugdíjak emelését illeti, jómagam is, az Orban-kormány is, és a Nemzeti Liberális Párt is továbbra is emelni akarjuk a nyugdíjakat” – fogalmazott.

Az államfő megjegyezte, a jövő évi állami költségvetésről egyelőre csak elviekben tárgyalt a kormány képviselőivel, konkrét részletekről még nem beszéltek. Megkérdezték tőle, tudomása szerint lesznek-e bércsökkentések, tervezik-e a bérek befagyasztását vagy új adók bevezetését. “Nem lesz ilyesmi. Biztosan nem lesznek fizetéscsökkentések. Szó sem lehet erről” – válaszolt az elnök.

Véget kell vetni az illegális fakitermelésnek

Véget kell vetni az illegális fakitermelésnek – hangsúlyozta Klaus Johannis, aki bevallása szerint maga is hangsúlyos szerepet kíván vállalni ebben.

Az elnöktől megkérdezték az újságírók, hogy a környezetvédelmi miniszterrel folytatott csütörtöki egyeztetésen volt-e szó az illegális fakivágásokról, illetve hogy tervezi-e a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) elé vinni a témát. Az elnök rámutatott, Romániában annyi fát termelnek ki illegálisan, mint amennyit törvényesen, és ennek véget kell vetni. Hozzátette, a miniszter több javaslattal állt elő, amelyek egy részét törvénybe kell foglalni, a másik része pedig miniszteri rendelettel gyakorlatba ültethető, és rövidtávon javíthat a helyzeten. Erre a problémára a kormánynak kell megoldást találnia, nem a CSAT-nak – véli az elnök.

Iohannis ugyanakkor hozzátette, korábban a Legfelsőbb Védelmi Tanács elfogadott egy kerethatározatot ezzel kapcsolatban, “az ebbe foglaltakat azonban nem ültették gyakorlatba, mert a Szociáldemokrata Párt valójában nem akarta”. “A PSD mindent megtett, hogy védje a másik felet, a környezetvédelmi minisztériumnak azonban most határozott és világos intézkedéseket kell hoznia az erdők, a természet és végső soron az állami költségvetés érdekében is” – mutatott rá az államfő.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.