Jelzáloggal terhelnek

A nemrégiben megjelent 2007/230-as lakótársulási törvény módosítása nagyobb teret biztosít a lakótársulási elnökök vagy ügyvezetők számára, hogy behajtsák a tartozásokat. Kérvényezhetik a telekkönyvi hivatalnál, hogy terheljék jelzáloggal az adós ingatlanát, vagyis jegyezzék be a telekkönyvbe a három hónapnál régebbi közüzemi elmaradások értékét.

A lakótársulások vezetői kötelesek a számlák befizetési határidejét követő hatvan nappal írásban felszólítani az érintettet, hogy törlessze tartozását. Ha az ingatlan tulajdonosa nem tesz eleget ennek a felszólításnak, a kifizetetlen számlák alapján kérhető, hogy jelzáloggal terheljék a telekkönyvet, így amíg a tulajdonos nem törleszti adósságát, nem tudja eladni lakását. Amikor fizet, tíz napon belül törlik a jelzálogot a telekkönyvből. A törvénykezők ezzel az intézkedéssel azt próbálják megfékezni, hogy egy ingatlan adás-vételét követően az eladó és a vásárló egymásra hárítsa a tartozások kifizetésének kötelezettségét.
A Kovászna megyei Közművek Rt. igazgatója, Fejér Sándor szerint Háromszéken több településen ellehetetleníti a jogszabály alkalmazását, hogy sok tömbháztulajdonos nem hajlandó megalakítani a lakótársulásokat. Sepsiszentgyörgyön a tömbházak még a rendszerváltás előtt lakótársulásokba szerveződtek, és ezek jelenleg is működnek. Kovászna megye többi városában viszont csak elvétve alakultak meg ilyenek.
Fejér Sándor szerint vannak családok, amelyek éves elmaradásokat halmoztak fel a víz- és csatornaszolgáltatást biztosító Közművek Rt. fele, a szolgáltató pedig nem tudja elzárni a vizet, mivel engedély nélkül nem mehetnek be a lakásba. Tapasztalata szerint a háromszékiek fizetési kedve is hullámzó, főként a nyári szabadságolások vagy ünnepek időszakában hanyagolják a közüzemi számlák kifizetését, mivel ilyenkor mások a családok prioritásai. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.