Jelentősen nőtt a nettó átlagbér

Jelentősen nőtt a nettó átlagbér Gazdaság

Szeptemberben 13,1 százalékkal volt nagyobb a nettó átlagbér Romániában a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten – közölte szerdán a román statisztikai intézet. A nettó átlagbér elérte a 2688 lejt, a bruttó átlagbér a 4482 lejt.

Az infláció alapján kiszámolt reálbér 7,7 százalékkal volt magasabb a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten. A legnagyobb fizetéseket az információtechnológiai ágazatban jegyezték, ahol egy alkalmazott átlagban 6465 lejt keresett, a vendéglátóiparban és turizmusban dolgozók kerestek a legkevesebbet, átlagban 1567 lejt.

A román kormány az elmúlt években a közszférában több lépésben béremeléseket hajtott végre, főleg az oktatásban és az egészségügyben. Az oktatásban dolgozók átlagbére 19 százalékkal volt magasabb szeptemberben a tavalyi kilencedik hónaphoz mérten, a tanárok átlagban 2731 lejt kerestek. Az egészségügyben dolgozók 31 százalékkal kerestek többet, az idei kilencedik hónapban az ágazati átlagbér 3505 lej volt.

Decembertől a román kormány ismét növelni akarja a bruttó minimálbért, amely a munkaügyi miniszter hét eleji bejelentése szerint 2080 lej lesz a jelenlegi 1900 lej helyett. A felsőfokú végzettséggel és a legkevesebb 15 éves munkaviszonnyal rendelkezők esetében viszont 2350 lejre nőne. A kormány most először vezetne be több lépcsős minimálbért, amely az elmúlt években jelentősen nőtt, 2015 elejéhez képest 94 százalékkal magasabb.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.