Felhívás!

Jelentősen drágulhat a sertéshús

Jelentősen drágulhat a sertéshús Gazdaság

Az idei év végéig akár 20 százalékkal is megdrágulhat a sertéshús az ágazatban tevékenykedő vállalkozók szerint. Az ok: a tomboló sertéspestis mellett az állattartással járó kiadások drasztikus megemelkedése.

Az árak már most magasabbak, mint az év elején, a mezőgazdasági minisztérium honlapján közzétett adatsorok szerint az október 25–31. közötti héten a disznóhús átlagára kilogrammonként 5,30 lej volt, miközben januárban még 4,13 lejes árszintet jegyeztek.

Vasile Lucuţ, az ország egyik legnagyobb húsipari vállalkozása, a Szatmár megyei Unicarm részvényese a Wallstreet.ro gazdasági portálnak nyilatkozva arra irányította rá a figyelmet, hogy visszaesett a romániai lakosság sertéshúsfogyasztása, az okot pedig abban látja, hogy sokan nem tudják megengedni maguknak a jelenlegi árszintet se. Tapasztalataik szerint a tavalyi év második felétől érzékelhető a sertéshúsfogyasztás visszaesése, amit ők a koronavírus-járvány számlájára írnak.

Vasile Lucuţ úgy véli, kaotikusan alakult a fogyasztás, nem hasonlítható az elmúlt években tapasztaltakhoz. Az import is visszaesett, a mezőgazdasági tárca statisztikái szerint Románia idén a január –június időszakban nagyjából 246 millió euró értékben importált friss vagy fagyasztott sertéshúst, ami visszaesést mutat a tavalyi év azonos időszakában regisztrált 291 millió eurós behozatalhoz képest.

(Krónika)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. november 25., 8:48
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A tavaj is volt sertéspestis és akkor az árak maradtak.Most mindennek felfele megy az ára de külön-külön megmagyarázzák,hogy miért.Egyszerü nem a pestissel van a baj hanem a kovid miatt a gazdaságot tönkre tették,na meg a sok ingyenélő migránst a mi adónkól etetik mintha nem lett volna mindenhol helyben is elég szociális segélyen tengődő .Persze azok adójából aki még tud dolgozni és nem veszítette el a munkahelyét sajnos.

 • User
  Dátum: 2021. november 27., 0:05
  ÉRTÉKELÉS: -1

  A sertéshús nem is egézséges mondják ők ,de ha valamelyik fajta hús megdrágul ,a többieket szépen mellé drágítják ,mert megnő a kereslet irántuk…ez a áremelés spirálja.Amúgy Románia azt hiszem hogy kb 70%-át a sertéshúsnak importból szerzi be…Lengyelo.,Magyaro. és azt hiszem Németo.Pedig aztán tudnának kukoricát termeszteni ,csak a kukoricából alkoholt készitenek és beleteszik a benzinbe hogy mentsék meg a bolygót.