Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Jelentősek az átlagbér különbségek Erdély különböző régiói és megyéi között

Jelentősek az átlagbér különbségek Erdély különböző régiói és megyéi között Gazdaság

Jelentős átlagbér különbségek figyelhetők meg Erdély különböző régiói és megyéi között – derült ki az Erdélystat által pénteken közölt adatokból.

A statisztikai portál a megyékre lebontott adatok feldolgozása alapján közölte, hogy Erdélyben 3711 lej volt júniusban a nettó átlagbér, amely elmaradt a 3977 lejes országos átlagtól. Ugyanakkor az erdélyi nettó átlagbérnövekedés meghaladta az országos átlagot, és elérte a 12,7 százalékot éves összevetésben. Az erdélyi átlagfizetésnek az országostól való elmaradását az 5182 lejes bukaresti nettó átlagbér magyarázza, amely kiemelkedően magas Románia többi részéhez viszonyítva.

Júniusban az összes erdélyi alkalmazott 3711 lejes nettó átlagkeresetétől valamivel alacsonyabb átlag jellemezte a mezőgazdaságot (3413 lej), az ipart és építőipart (3644 lej), míg a szolgáltatási ágazatban magasabb (3758 lej) volt a nettó átlagkereset. 2021 azonos hónapjához képest a nagyobb arányú béremelkedés a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat szektort jellemezte Erdélyben (19,2 százalék). A szolgáltatási és az ipari ágazatokban 11,1, illetve 13,9 százalék volt a növekedés.

Erdély régiói közül Közép-Erdélyt jellemezte a legmagasabb nettó átlagkereset (4409 lej), amit Kolozs megye kiemelkedő bérei magyaráznak. Kolozs megyében a nettó átlagbér 4712 lej, de a szolgáltatási szektorban az átlagos keresetek a 4967 lejt is elérték.

Partiumban 3209 lejt vitt haza átlagosan egy személy. Székelyföldön 3031 lej volt a júniusi nettó átlagbér, amely 680 lejjel maradt el az erdélyi átlagtól, így annak 81,7 százalékát tette ki. Székelyföldön a lemaradás az iparban alkalmazottak esetében jelentős, hiszen az erdélyi átlag 80,8 százalékát teszi ki, a szolgáltatások esetében 82,1 százalék, a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat ágazatában pedig 87,5 százalék ugyanez az arány.

(forrás: MTI, fotó: Gábos Albin)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. szeptember 20., 5:59
    ÉRTÉKELÉS: 14

    Miért is van az kedves politikusok,hogy szép hazánkba egyes régiókban magasabbak a fizetesek mind Kovászna megyében?Netán azokba a régiókban jobban dolgozzanak,vagy minőségibb munkát végezzenek?