Felhívás!

Isărescu: A ROBOR egyféle terroristává vált

Isărescu: A ROBOR egyféle terroristává vált Gazdaság

Teljességgel helytelen ártó értelmet adni a “megegyezni” kifejezésnek, olyan körülmények között, hogy a piacgazdaságban egy egyezség jön létre az eladó és a vásárló között – jelentettek ki Mugur Isărescu. A Román Nemzeti Bank (BNR) kormányzója szerint a ROBOR egyféle terroristává vált, amely elvegyül a társadalomban és senkinek sem sikerül elfognia.

“Hadd mondjak valamit, mert mindenfelé beszélik, hogy a bankok megegyeztek egymás között. Itt óriási félreértés van. A ROBOR egyféle terroristává vált, elvegyül a társadalomban és senkinek sem sikerül elfognia” – mondta Isărescu.

A jegybank elnöke szerint, amikor a vásárló megvásárol a piacon egy terméket, akkor tulajdonképpen megegyezik az eladóval, és “nem veri fejbe egy husánggal”, hisz így működik a piacgazdaság: egyezség jön létre a kereskedő és a vásárló között. Szerinte ugyanez történik a pénzpiacon is, és nincs szó “bankkartellről”.

A pénzpiacon a pénzügyminisztérium tevékenysége nyomán kamatfluktuáció alakulhat ki. Az év első 15 napjában csökkentek a kamatok, mert a kifizetések, a bérek, nyugdíjak miatt, likviditástöbblet jelent meg. Minden bank lecsökkentette a kamatot, mondhatnánk, hogy kartellt alkottak, de ennek valójában nincs kartell jellege – magyarázta a jegybankelnök, aki hozzátette: utólag a likviditástöbblet eltűnt, de ez sem valamiféle ártalmas megállapodás eredményeként.

Isărescu elismerte, a BNR fellépett a nemzeti valuta védelmében, amikor a lej árfolyama esni kezdett, de hangsúlyozta: 5%-ot nem meghaladó árfolyamcsökkenés nem ad okot aggodalomra, márpedig az elmúlt hetekben valójában egy 1,2%-os árfolyamcsökkenésből lett “nagy patália”.

A kormányzó kifejtette: a hitelek akkor lesznek olcsóbbak, ha csökken az infláció, nő a bizalom a román gazdaságban és befejezik a bankrendszerrel folytatott “értelmetlen háborút”.

Véleménye szerint “hamis adatok közlésével” nem lehet eredményt elérni, és az sem célravezető, hogy a bankok magas profitrátájáról beszéljünk.

“Valóban volt három bank, amelyek nagy profitot termeltek, közülük az egyik a Transilvania Bank. Most akkor mit karunk, hogy letaglózzuk a legjobb román bankot, mert profitot termelt? Én úgy értesültem, hogy támogatni kell a hazai tőkét” – kommentálta a szakember.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. február 9., 9:19
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Csak eppen arrol nem beszel,hogy a bankok a profitot nem a realgazdasagbol termelik ,hanem a penzbol ,azaz a legbol eloallitott penz kamatjabol,ami valojaban art a realgazdasagnak! Es nemcsak a ROBOR valt terroristava ,hanem ez a szabadkomuves bankrendszer,ez mar eredetileg ugy volt megtervezve,hogy terroristakent mukodjon a vilag minden egyes pontjan,ahol ez a bankrendszer mukodesben van. Es Dragneanak uzenem,hogy azzal,hogy Isarescut levaltja es az o emberet teszi helyette,ezzel semmi nem fog megvaltozni,mert itt nem egy ember a hibas,hanem egy egesz rendszer.Nem a szemelyt kell levaltani,hanem a rendszert !!! At kell terni egy olyan bankrendszerre ,melyet nem a legbolcsinalt fedezetlen penz kikolcsonzese es ennek kamatjai eltetnek,hanem az igazi realgazdasagbol nyert profit. Na de ehhez dolgozni es termelni is kell.Es nem akarmit,hanem jo minosegu,eladhato termekeket! Es a legnagyobb akadalya annak,hogy egy ilyen bankrendszer letrejojjon,az nem mas,mint a “pajszos” bankarok hada,mely letrehozta ezt a most mukodo,penzbol-penzt csinalo bankrendszert. Ok ugyanis e rendszer levaltasaval soha nem fognak egyeterteni,mert a munkanelkul multimilliardossa valt,onzo es kapzsi parazitak hada,akkor etlen doglik. Pedig Kinaban mukodik a realgazdasaggal es arannyal fedezett penz bankrendszere.Es nagyon jol mukodik ! Ezert tartjak a “szabad-vilag” szabadkomuves politikusai Kinat,a “demokratikus” orszagok legnagyobb ellensegenek!

 • User
  Dátum: 2019. február 11., 11:42
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Es mondd nagyokos,ha kurvat cserelsz,de meghagyod ugyanazt a rendszert, akkor az ujonnan hozott kurva tovabb fog-e lopni a zsebetekbol ?! A hulyesegeket lehet ide beirni, de itt sajnos ennel joval tobbrol van szo, mint egy kurva lecsereleserol !

  • User
   Dátum: 2019. február 12., 8:56
   ÉRTÉKELÉS: -8

   Pl, ott van anyad,ha netan mas asszony fozi neked az ebedet(ha lecsereled) akkor mas az ize,nem…!?! -itt nem egy egyszeru igazgatorol van szo,aki a nagyhatalom iranyit,hanem maga a toveben levo emberek,de nyugodj meg,mert en is,te is es mas is,kinek van banki kolcsone,kussolunk es vissza fizessuk,robor ide vagy oda 😀 . Ilyen vilagot elunk baratom,te kis okos.Verheted a nyalad,ameddig akarod,ugyis ugyan az a bohoc maradsz.

 • User
  Dátum: 2019. február 12., 15:05
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Te pedig mindeg ugyanaz a taho maradsz aki eddig is voltal.Semmi nem valtozik.Csak vegyed tovabb a kolcsonoket toluk es fizesd ra a kamatot te bunko falusi taho.Es az anyadat is lecserelheted, ha eppen erre van kedved. Peldaul egy ribancra, hogy az fozzon mejd neked, hiszen amekkora taho vagy,neked ugy is mindegy, hogy melyik kurva fozi meg az ebededet !

  • User
   Dátum: 2019. február 13., 11:36
   ÉRTÉKELÉS: -7

   Látom,nagyon ki verte nálad a bitositékot az egész kurvás menet,csak sajnálni tudlak,azzal a szerencsétlen,szánalmas,kis fotel forradalmár hozzá állásoddal együtt.De most tényleg,végig hazudnak ezek mindent,én ugyis ugyanugy fogok bankozni,csak ész is kell hozzá,igy taho falusi létemre.És nem bánom az egészet mert lehet haladni 1-ről a 2-re.De te ? Mit tudsz felmutatni ?

 • User
  Dátum: 2019. február 13., 16:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Na ,hat akkor sok szerencset kivanok neked,ahhoz,hogy ne csak az 1-rol a 2-re jussal,hanem a 3-ra is ! Es mit jelent az,hogy “bankozni” tenalad ?! Talan azt,hogy klonozott bankkartyakkal kifosztod a “bankomatokat” ?! Mert ha igy csinalod,akkor igazat adok neked, igy valoban megeri “bankozni”. Csak vigyazzal nehogy egyszer rajtakapjanak, mert akkor uszott a penzgyujtemenyed, a szabadsagoddal egyutt, te nagyon okos,es nem taho,falusi bunko!

  • User
   Dátum: 2019. február 14., 9:22
   ÉRTÉKELÉS: -3

   Ez a baj,veled es a hasonlokkal. Kepesek vagytok el terni a tematol,es maholnap mar nem tudom,talan azt veszed ki a sorok kozul,hogy a pinceben valaki atombombat tart.Hogy tudsz ekkora sotet paraszt lenni egyszemelyben? Hja,talan a te talpad a vilaglegkisebb sakk tablaja.-mivel egy paraszt van csak rajta!-Vitat befejeztem,mert latszik,hogy sok mindent nem tudsz felfogni kicsit logikusabban.

 • User
  Dátum: 2019. február 14., 12:47
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Mit nem tudok folfogni?! Azt hogy kolcson kersz a banktol 1 dollart es 3-at adsz vissza helyette?! Ebbe neked mondd,mi a nyereseg?! Mert igy en is adok neked kolcson,ha gondolod. Es ez meg mind semmi,mert a dollar erteket (jelen esetben az euroet!) en ugy manipulalom ahogyan akarom.Ma 4,70 ron,holnap 4,80,aztan 5,10 stb. Ugyhogy mire torleszted az osszes tartozasodat arra nekem 1 dollar helyett nem 3-mat,hanem 5-ot vagy 10-et fogsz visszafizetni. Ehhez iskolat nem kell vegezni csak egy gazember torvenyt kell hozni,hogy ez a csalas legalissa valjon,es akkor buntetlenul fejheted a hulye embereket. Mert ezt csinaljak ma a bankok.Torvenyesen!!! Es te aki ma, amikor megkapod a kolcsont es ugy gondolod,hogy az 1-rol a 2-re jutottal,meg orvendezel is.Ime most mar folujithatom a lakasomat,vehetek egy autot stb. Csak akkor lessz a baj,ha majd a 30 evre kolcsonvett penzt nem fogod tudni visszafizetni.Mert ez az ido alatt sokminden tortenhetik egy ember eleteben.Elvesztheti a munkahelyet,lebetegedhetik es munkakeptelenne valik vagy a munkaltato cegenel gondok adodnak,mitol fogva kevesebb fizetesert lessz kenytelen dolgozni stb. Akkor majd meglatod te,hogy hogyan fogsz a 2-rol egyenessen a 0-ra jutni. Ja,es azt is szamold ki ,hogy egy 30.000 euros auto,mennyibe fog neked kerulni a 10 ev bankkamatos kolcson torlesztesi hatarido kifizetesenek a vegen . Ugy hogy en sem vitazom veled tobbet! Csak bankozzal tovabb batran !!!