Hirdetés
Hirdetés

Ingadozik az ingatlanpiac

Ingadozik az ingatlanpiac Gazdaság

A járvány idején a tapogatózás jellemzi az ingatlanpiacot. Nemigen van lehetőség megtekinteni a kínálatot és személyes kapcsolatba kerülni az eladóval, másrészt a közjegyzők egy része sem fogad ügyfeleket.

Hirdetés
Hirdetés

Az ingatlanszakemberek véleménye megoszlik az ingatlanpiac alakulásáról: van, aki szerint, amint lazulnak a korlátozások és az emberek újra kapcsolatba kerülhetnek egymással, újraindul az ingatlanpiac, ám visszaesnek az árak, mások szerint felpöröghet, mert a tehetősebbek, a magas inflációtól tartva ingatlanba fektetik a megtakarított pénzüket. Ez pedig a fejlesztőket is ösztönzi, mert senkinek nem jó, ha áll a pénz.

Gál Attila, a Sepsiszentgyörgyön is jelen levő WellDone ingatlanügynökség tulajdonosa lapunknak elmondta: közrejátszik az adásvételek csökkenésében, hogy a kijárási tilalom miatt nem lehet személyesen megnézni az ingatlanokat, márpedig a székely ember addig nem vásárol, míg személyesen meg nem nézi, miről van szó. Ezért most nem búsulnak, tette hozzá, hiszen saját munkatársaik védelmét és az ügyfeleikét is szolgálja az előírások betartása.

Ștefan Manole, az MS Imobiliare szentgyörgyi ingatlanügynökség vezetője szerint csökkent, de nem állt le az ingatlanpiac. Jelenleg inkább eladnának az emberek, olyanok is, akik vállalkozásukat fejleszteni szerették volna, és ezért vásároltak ingatlant. A lakásáraknál észrevehető egy 8-10%-os csökkenés, mióta a szigorú járványvédelmi intézkedések életbe léptek, mert az eredetileg magas árakat kicsit barátságosabbra hangolták az eladók. Manole bízik abban, hogy 3-4 hónap után a válság előtti szinten működik majd az ingatlanpiac.

Bónis Endre, a kolozsvári Reform ingatlanközvetítő vezetője szerint a korlátozások miatt több bérelhető lakás került piacra, mivel az Airbnb-rendszerű, turisztikai célú bérbeadások megszűntek, így ezen lakások tulajdonosai most keresik a hosszú távú, jól fizető bérlőket, hogy a veszteségeiket csökkentsék.

Kovács Zsolt/Bodor Tünde

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük