Felhívás!

Hiteltörlesztés halasztása

Hiteltörlesztés halasztása Gazdaság

A koronavírus-járvány miatt fizetésképtelenné vált bankhitelesek számára elkezdett ketyegni az óra! Hétfőn megjelent a Hivatalos Közlönyben a hiteltörlesztési moratórium alkalmazási módszertana, onnantól 45 napjuk van – 2020. május 14-ig –, hogy írásban, lehetőleg e-mail-ben felkeressék bankjukat, és legtöbb 9 hónapra igényeljék a hitelük törlesztésének felfüggesztését. Ez érvényes minden fajta hitelre, vagyis bankoktól felvett fogyasztási vagy jelzálogkölcsönökre, hitelkártyákra vagy nem banki jellegű hitelintézettől igényelt összegekre és lízingszerződésekre is.

A bankok 15 napon belül meg kell, hogy válaszolják a kéréseket, és 30 napon belül írásban kell közöljék az új törlesztési grafikont. Florin Cîțu pénzügyminiszter arra szólította fel a bankokat, hogy ebben az időszakban kiemelten kezeljék azok kéréseit, akik nem tudják fizetni hiteleiket.

Azok a magánszemélyek és családtagjaik élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik munkahely nélkül maradtak, kényszerszabadságra kényszerültek, vagy csökkentek bevételeik, így a kérés mellé egy saját felelősségre kitöltött nyilatkozatot is le kell adni, amelyből kiderül, hogy mi okozta a bevételkiesésüket. Élhetnek a lehetőséggel azok a cégek is, amelyeket a koronavírus megfékezését célzó katonai rendelettel bezártak, vagy amelyeknek csökkent a forgalmuk a járvány előtti időszakhoz képest. A jogosultak kérhetik bankjuktól, hogy legkevesebb 1 és legtöbb 9 hónapig – de nem később, mint 2020. december 31-ig – ne kelljen fizessék bankhitelüket, azok kamatait és a járulékos illetéket. Az ingatlanhitelesek számára további kedvezmény, hogy a hiteltörlesztés felfüggesztésének idején nem tőkésedik a hitelkamatuk. A lehetőséggel csak azok élhetnek, akik bankhitelüket 2020. március 30-a előtt vették fel, illetve fontos, hogy a kérés leadásának időpontjában az érintetteknek nem lehetnek elmaradásai bankjuk felé.

A LAM Mikrohitel Rt. igazgatóhelyettese, Bordás Attila érdeklődésünkre elmondta: az érintettek ne essenek tévedésbe: a felfüggesztés idejére a bank felszámolja a kamatot, azt nem törlik el, csak később kell majd visszafizetni! Eszerint a hiteltörlesztés felfüggesztésének idejére a ki nem fizetett részlet, kamat és illeték összegeket a bankok tőkésítik, és amint a felfüggesztési időszak lejár, ezeket a költségeket beveszik a tőkébe, a törlesztés időszakát meghosszabbítják és a teljes összeget újraosztják. Ez olyan, mintha a felfüggesztés időszakára számolt kamatra egy újabb hitelt vett volna fel az ügyfél. Számítások szerint egy ötéves futamidőre felvett, tízezer eurós személyi kölcsön havi törlesztőrészlete mintegy 50 lejjel fog emelkedni. Ez alól kivételt képeznek a lakásvásárlásra felvett hitelek, ahol a felfüggesztés időszakára számolt kamatra nem kell majd újabb kamatot fizetni!

Bordás Attila szerint, aki nehéz helyzetbe került, annak érdemes kérni a hitel felfüggesztését, mivel bizonytalan időszak következik, így a moratórium mentőöv lehet. A sepsiszentgyörgyi banki szakember felhívta a figyelmet, hogy a hazai törvénykezés alapján a bankok nem számolhatnak fel illetéket az előtörlesztés esetében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.