Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Hiteltámogatás vállalkozásoknak

Hiteltámogatás vállalkozásoknak Gazdaság

Államilag garantált és kamattámogatott hitelt vehetnek fel a romániai cégek, hogy átvészeljék a jelenlegi nehéz időszakot. Pénteken indult, de rögtön le is állt a kormány legújabb gazdaság támogató programja, az IMM Invest România.

Hirdetés
Hirdetés

A segítségre szoruló vállalkozások számát jelzi, hogy a www.imminvest.ro platformot az indulást követően percenként 397.000-en próbálták elérni, így az – sok más állami online felülethez hasonlóan – nem bírta a nagy forgalmat, és összeomlott. A platform működtetését várhatóan átadják a Különleges Távközlési Szolgálatnak (STS), jelentette be Dumitru Nancu. A Kis- és Középvállalkozások Garancia Alapjának (FNGCIMM) igazgatója nyugalomra inti az érintetteket, mivel a program a következő 6 évben működik, és nem regisztráció sorrendjében ítélik oda a kedvezményes hitelt. 

Ugyanakkor kedvezőbb körülmények között jut hitelhez, aki idén megkapja, hiszen ebben az évben a kamatot teljes mértékben fedezi az állam. A hitelt működési költségekre vagy beruházásokra lehet költeni. A mikrovállalkozások és kis cégek számára az állam 90 százalékban garantálja a hitelt, a közepes cégeknek 80 százalékos az állami garancia aránya. A hitelt 36–72 hónapos futamidőre lehet igényelni.

Parajdi Borbála, az Eurotop Consulting pályázati tanácsadó ügyvezetője hangsúlyozta: ez nem egy vissza nem térítendő támogatás, tehát a hitelt vissza kell fizetni. Előnye, hogy nagy összeget különítettek el erre a célra, idén mintegy 40 ezer vállalkozás élhet a lehetőséggel, ám a kérelmezőnek vállalnia kell, hogy év végéig nem bocsátja el alkalmazottait. Kizáró jellegű, ha az igénylő hitelvonalaiban elmaradásai vannak, vagy tartozásokat halmozott fel az állam felé, fizetésképtelen vagy felszámolás alatt áll. Másik megszorítás, hogy az igényelt hitel összege nem haladhatja meg a cég tavalyi üzleti forgalmának 25 százalékát vagy a működési költségekre felvett hitel esetében a havi bruttó béralap kétszeresét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.