Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Háromszorosára nő a disznóhús ára!

Háromszorosára nő a disznóhús ára! Gazdaság

Ellentmondásosan alakul a sertéshús romániai piaca, hiszen miközben a farmok nagybani áron a tavalyinál jelentősen olcsóbban kínálják a húst, addig a nagyáruházak polcain a tavalyinál jóval drágábban lehet megvásárolni azt.

Hirdetés
Hirdetés

A bevásárlóközpontok a tavalyi forgalmukat és nyereségüket próbálják az áremeléssel fenntartani, így a vásárlók nem érzik a zsebükön azt, hogy a boltok olcsóbban vásárolják fel a sertéshúst a termelőktől.

Az economica.net gazdasági portál elemzése szerint egyrészt az afrikai sertéspestis, másrészt a koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozások miatt jelentősen visszaesett a vendéglők forgalma, ezzel együtt a disznóhús és a felvágottak iránti kereslet is. Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavalyhoz képest idén január és augusztus között 6 százalékkal, 168 ezer tonnára esett vissza a sertéshús-import, ami összegszerűen 385 millió eurót jelent. A hazai farmok is kénytelenek voltak csökkenteni áraikat. A farmoknál a disznóhús nagybani átlagára 5,3–5,5 lej, miközben a boltok átlag 17,9 lejért kínálják a friss vagy fagyasztott disznóhúst, és átlag 29,2 lejért a felvágottak kilogrammját.

Ioan Ladoși, a romániai sertéstenyésztők egyesületének (APCPR) elnöke arra mutat rá, hogy az Európai Bizottság statisztikái szerint november elején 28 százalékkal olcsóbb volt a sertéshús a farmok kapujában, mint az előző év azonos időszakában, ezzel szemben január–október időszakban a boltok polcain kínált sertéshús ára 13 százalékkal nőtt az előző esztendő azonos időszakához viszonyítva, a feldolgozott sertéshús pedig 14 százalékkal drágult.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük