Felhívás!

Háromszék az ország élén

Háromszék az ország élén Gazdaság

„Románia élen jár a hulladéklerakás tekintetében, ám Európában sereghajtók vagyunk az újrahasznosítás terén. Amíg minden polgár nem változtat a hozzáállásán, addig nem érünk el áttörést”, nyilatkozta Costel Alexe. A környezetvédelmi miniszter szerint idén minden eddiginél nagyobb összeget, 25 millió lejt költenek népszerűsítő kampányra.

Ezzel a lakosságot próbálják a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról és annak módszereiről tájékoztatni. Az országos tájékoztatási kampány szépséghibája viszont az, hogy nem megyékre lebontva, a hulladék-begyűjtési sajátosságokat figyelembe véve, célzottan tervezik! A Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület (AdiSimd) igazgatója, Ambrus József rámutatott: a hulladékbegyűjtés- és válogatás terén nagyok a hazai megyék közti különbségek. Van, ahol egyáltalán nincs megszervezve a hulladékválogatás, máshol alig 2-3 százalékos a szelektíven válogatott hulladék mennyisége, ezzel szemben Háromszék országos szinten élen jár, nálunk 26 százalékos a szelektíven válogatott hulladék aránya.

A szaktárca által tervezett nagyszabású tájékoztató kampány kapcsán Ambrus József kifejtette: Háromszéken értelmetlen arról beszélni, hogy létezik három fajta kuka és külön kell válogatni a szemetet, mivel ezen már túl vagyunk, ezt megszokta a lakosság, ezért inkább a finomhangolásra kellene összpontosítani. Háromszéken az a fontos üzenet, hogy a komposztálható hulladékot ne műanyag zsákban dobják az erre szánt kukákba, mert ezzel többet ártanak, mint használnak, vagy arra is fel kellene hívni a figyelmet, hogy régi ruhákat ne dobják az újrahasznosítható hulladék közé.

Ambrus József felidézte, hogy két éve volt már volt próbálkozás egy tájékoztatási kampányra, aminek lebonyolítását a megyei tanácsokra bízták, ám a népszerűsítő akció nem valósult meg, mert nem adtak rá pénzt. Idén ugyan kikérték az ágazatban tevékenykedő szakemberek véleményét, de félő, hogy nem veszik figyelembe, hiszen az körvonalazódik, hogy a tájékoztató kampány az országos sajtóban, tévékben és újságokban zajlik. A háromszéki szakember szerint ennek nem lesz hatása, mert a megyékben eltérő a szelektív hulladékgyűjtés szintje, másrészt a lakosság nagy része nem követi a központi sajtót, ezért kellene megyékre célzott kampányokat indítani.

A hatékonyság érdekében azokban a megyékben, ahol egyáltalán nem működik szelektív válogatás, az alapoktól kell kezdeni a tájékoztatást. Háromszéken, ahol évek óta működik a rendszer, a specifikus problémákról kell tájékoztatni. Ambrus József szerint a Kovászna megyei Hulladékgazdálkodási Egyesület saját költségvetéséből és a felelősségátvállaló társaságoktól kapott pénzből idén is szervez tájékoztató kampányt, a helyi jellegzetességekhez igazodva.

A Környezetvédelmi Minisztérium idén 159 millió lejjel támogatja a hulladékbegyűjtő-, kezelő- és újrahasznosító központok építését, jelentette be Costel Alexe miniszter. Háromszéken néhány éve működik az egész megyét kiszolgáló, lécfalvi hulladékkezelő állomás. Annak indítása előtt alig 1-2 százalékos volt a szelektíven gyűjtött hulladék mennyisége, amit mostanra sikerült megyeszinten feltornászni 26 százalékra. Háromszéken 145.000 személynek van szerződése a hulladék elszállítására.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások