Felhívás!

Ha építkezel, és új munkahelyet teremtesz

Ha építkezel, és új munkahelyet teremtesz Gazdaság

Akár 70–80 százalékkal kevesebb ingatlan- és területadót kell fizessen az a sepsiszentgyörgyi cég, amely ingatlant fejleszt, és ezzel új munkahelyet hoz létre. Ezzel a támogatási programmal a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vagy a városban munkapontot működtető cégek ingatlanfejlesztéseit és munkahelyteremtését kívánja ösztönözni a helyi önkormányzat.

Debreczeni László, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat gazdasági bizottságának vezetője lapunk érdeklődésére felidézte: tíz évvel ezelőtt már hirdettek hasonló támogatási programot, amit most néhány év szünet után újraindítottak. A de minimis jellegű támogatás szabályzata értelmében az ingatlanfejlesztés értéke, az ezáltal létrehozott munkahelyek száma és a cég tevékenységi területe alapján akár 70–80 százalékkal is csökkentik az érintett cég ingatlanadóját. A támogatást hároméves programként fogadták el. E szerint az ingatlanfejlesztésben és munkahelyteremtésben érdekelt cégek 2023. december 31-ig jelentkezhetnek a támogatásra, és 2026 végéig kérhetik az adójuk csökkenését. Az önkormányzat gazdasági bizottságának vezetője arra is rámutatott, hogy az adócsökkentés kombinálható egy másik támogatási programmal.

Debreczeni kifejtette, az ingatlanfejlesztés és munkahelyteremtés által adókedvezményben részesülő helyi vállalkozások, amennyiben befizetik teljes évre a csökkentett adójukat, abból is visszaigényelhetnek 33 százalékot.

Figyelembe véve, hogy a járványhelyzet sok vállalkozást nehéz helyzetbe hozott, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat segítségképpen az adótartozások késedelmi kamatának részleges eltörléséről is döntött. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint a 2020. március 31-ig keletkezett adótartozások esetében eltörlik a késedelmi kamat 50 százalékát, amennyiben a cég törleszti a hátralékot. Az érintett cégek 2022. január 31-ig nyújthatják be erre vonatkozó kérésüket a városháza pénzügyi hivatalához.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.