Felhívás!

Fűtőanyag takarításból

Fűtőanyag takarításból Gazdaság

Egyre drágább és nehezen beszerezhető a tűzifa, ezért Székelyföldön is felértékelődhet a biomassza alapú fűtés mint alternatíva.

A sepsiszentgyörgyi Green Energy biomassza-klaszter elnöke, Vajda Lajos lapunknak elmondta: bőven lenne zöldhulladék, amelyből kiváló biomassza állítható elő, amellyel meg lehet oldani egy-egy önkormányzat, közintézmény és cégszékhely energiafüggetlenségét, és kiváltani a tűzifa-használatot. A biomassza-klaszter elnöke emlékeztetett: régen faluhelyen minden tavasszal megtisztították az ágaktól a köztereket, patakmedreket és legelőket, jelenleg akik mezőgazdasági támogatást kapnak legelőkre, kötelesek azokat megtisztítani a fahulladéktól. Emellett az erdőkben, a vágtereken is sok fahulladék marad. Szervezéssel megoldható lenne egy település középületeinek vagy akár vállalati épületek energiafüggetlensége, ha a tavaszi takarításkor felhalmozott zöldhulladékot szárítanák és leőrölnék.

A térségben vannak már követendő példák, így a háromszéki Esztelneken és Gelencén épülnek ilyen rendszerek, míg Hargita megyében Lókodon és Bikafalván a Norvég Alap támogatásával valósultak meg beruházások. Bodokon pedig egy vállalkozás korszerű biomassza-kazánokat gyárt, amelyek családi házakat és nagyobb létesítményeket is ki tudnak szolgálni.

Vajda Lajos elmondta, a napokban egy kutatói program keretében egy holland és egy horvát egyetemi professzor tekintette meg a székelyföldi „mintaüzemeket”, az esztelnekiek és gelenceiek pedig németországi tanulmányúton vettek részt. A Green Energy Klaszter elnöke emlékeztetett, a Holzindustrie Schweighofer rétyi gyára mellé egy nagy teljesítményű hőerőművet is telepített. „Ha a fafeldolgozónak valóban fontos az erdők védelme, akkor segítenie kellene a térség önkormányzatait, őrlőgépeket biztosíthatna, és felvásárolhatná az összegyűjtött fahulladékot, és az így nyert biomasszát használhatná hőerőművében” – mondta Vajda, aki szerint az osztrák fafeldolgozó megjelenése megzavarta a piacot, de motiváló hatása is van, ráterelte a figyelmet a fahulladék felhasználásának lehetőségére. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások