Hirdetés
Hirdetés

Források: késhet az állami költségvetés elfogadása

Források: késhet az állami költségvetés elfogadása Gazdaság

Találkozón vettek részt hétfőn a kormánykoalíció tagjai, amelynek témája a 2021-es állami költségvetés megalkotása volt. A törvényt az eredeti tervek szerint január végéig kellett volna véglegesíteni, hogy február 4-én szavazhasson róla a parlament, a tárgyaláson részt vevő források azonban azt nyilatkozták a Digi24-nek, hogy várhatóan nem sikerül majd tartani a határidőt, mivel a kormány még keresi a megoldásokat a költségvetési hiány 7 százalék alatt tartására.

Hirdetés
Hirdetés

Florin Cîțu miniszterelnök hétfőn úgy nyilatkozott, hogy a 2021-es költségvetési törvény két területre fókuszál majd: a beruházásokra, illetve az egészségügyre.

“Még tart a világjárvány, nem szabadultunk meg tőle, és ehhez hozzájött még az oltási kampány is, tehát a költségvetés megalkotása ebből az alaphelyzetből indult ki” – mondta Cîțu.

Nem döntöttek még a nyugdíjemelés mértékéről

A költségvetés megalkotásának egyik kényes pontját a nyugdíjemelés képezi. Miután tavaly 40 százalék helyett 14 százalékkal emelkedett a járandóság, kormányzati források szerint idén csupán az inflációnak megfelelő, legtöbb 3 százalékos növekedés várható.

A koalíciós partnerek legalább 8 százalékos emelést szeretnének, amely szeptembertől lépne életbe.

A 2021-es nyugdíjköltség így is közel 8 milliárd lejjel magasabb az előző évhez képest – nyilatkozta Florin Cîțu, hozzátéve, hogy a nyugdíjak indexálása a hatályos jogszabályok mentén fog történni.

Teljesítményhez kötnék a közalkalmazotti bérek növelését

A kormányfő hétfőn arról is beszélt, hogy módosítani kell az közalkalmazotti bértörvényt, annak érdekében, hogy az állami intézmények hatékonyabban működhessenek, illetve, hogy a jövedelem a teljesítmény függvényében nőhessen. Florin Cîțu szerint ugyanakkor a nyugdíjtörvény is módosításra szorul, hogy a nyugdíjalapba befizetett hozzájárulást vegye figyelembe.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az idei költségvetés még az érvényben levő jogszabályok értelmében kerül megalkotásra

Ami a bérpótlékokat illeti, Florin Cîțu elmondása szerint a kormány még nem végzett azok helyzetének kielemzésével.

“Két évre kiterjedő reformról van szó. Az elfogadásra kerülő reformok többségének 2022-ben lesz érezhető a hatása” – fogalmazott a miniszterelnök.

(Digi24)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. január 25., 17:53
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Na itt aztan lehet jovot tervezni.Ahelyett hogy tobb eves koltsegvetest keszitenek lassan a tavalyit is jovobe fogadjak el.De a fizetest azt haladektalanul megkapjak[foleg a kepen szereplok]