Felhívás!

Fogyasztható a háztáji hús

Fogyasztható a háztáji hús Gazdaság

Karácsonyig emelkedhet a disznóhús ára, miközben olcsóbbá válik a marha és a csirke húsa, állítja prognózisában az Európai Bizottság, amely szerint ennek oka az, hogy az afrikai sertéspestis felforgatta a sertéshús világpiaci árát.

A vírus agresszíven terjed Kínában, ami miatt a keleti ország erős importálásba kezdett, és ez áremelkedéseket von maga után az európai piacon. Az Economica.net gazdasági portál elemzése szerint, mivel Romániában is jelen van az afrikai sertéspestisjárvány ez áremelkedéshez vezetett, tavalyhoz képest közel 26 százalékkal drágult a sertéshús ára. Egy–két hónap alatt jelentős drágulás nem következhet be, legtöbb egy–két lejjel emelkedhet év végéig a disznóhús ára, véli dr. Sikó-Barabási Sándor. A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság vezetője fölösleges riogatásnak tartja, hogy az afrikai sertéspestisjárvány miatt jelentősen megdrágulhat a disznóhús. Magyarázata szerint Romániában még mindig hagyománya van az otthoni disznótartásnak, ezeket az állatokat nyugodtan le lehet vágni, és el lehet fogyasztani attól, hogy a térségben is vannak afrikaisertéspestis-megbetegedések.

A háromszéki főállatorvos arra is rámutatott, hogy nem kaptak hivatalos értesítést arról, miként kell értelmezni az Európai Bizottság romániai húsexportra vonatkozó döntését, de véleménye szerint ez a gyakorlaton amúgy sem változtat, hiszen az afrikai sertéspestis által érintett megyékből eddig sem lehetett külföldre szállítani disznót vagy disznóhúst. Dr. Sikó-Barabási szerint azok a húsfeldolgozók, amelyek külföldről vásárolnak alapanyagot és a hústermékeikhez, nem tesznek hozzá hazai vágású húst, feldolgozott termékeiket ezután is eladhatják külföldön is.

A szakember ugyanakkor a trichinavizsgálat fontosságára hívja fel a gazdák figyelmét. Rámutatott, hogy olyan híresztelések terjednek, miszerint egyesek nem merik trichinavizsgálatra vinni a levágott disznó húsát, mert félnek, hogy az afrikai sertéspestis miatt azt elkobozzák. A szakember szerint a trichinának és sertéspestisnek semmi köze egymáshoz, de míg az első súlyos megbetegedést okoz, addig a másik emberre veszélytelen. Csak akkor kobozzák el a disznóhúst, ha kiderül, hogy trichinával fertőzött, ám ez esetben kártalanítják a gazdát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. november 1., 8:54
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Hat persze, ha eltemessuk az egesz diszno allomanyt az orszagban, nem fog dragulni mert nem lesz!!!! Es majd ajandekoz nekunk a nemet es a dan disznonevelde csak akkor o mondja meg mennyi az ara nem a foallatorvos ur!!!!