Hirdetés
Hirdetés

Figyelje a módosításokat!

Figyelje a módosításokat! Gazdaság

A koronavírus-világjárvány hatalmas károkat okozott a gazdaságban, ennek nyomán a román kormány is több gazdasági, pénzügyi és szociális intézkedést hozott. Ezek a kedvezmények ideiglenes jellegűek és a szükségállapot ideje alatt érvényesek. A Țuca Zbârcea & Asociații ügyvédi iroda segítségével összegyűjtöttük azokat az engedményeket, amelyekkel magán- és jogi személyek élhetnek ebben az időszakban. Ez a kedvezményrendszer várhatóan változik és kiegészül a következő időben, így követni kell a módosításokat is.

Gazdasági szereplők figyelmébe

A vállalkozásoknak több kedvezményhez való hozzáféréshez igazolniuk kell, hogy a koronavírus-járvány és a hatósági intézkedések miatt kerültek bajba, ezért a gazdasági minisztérium oldaláról (https://csu.prevenire.gov.ro) igényelhetik a sürgősségihelyzet-bizonylatot (CSU). A kék bizonylatot azok a cégek kérhetik, amelyeket katonai rendelettel teljesen vagy részlegesen bezártak, míg a sárgát azok, amelyek márciusban legalább 25 százalékos forgalomcsökkenést könyveltek el január–februárhoz képest.

Közüzemi számlák és lakbér kifizetésének halasztását kérhetik a kis- és középvállalkozások, szabad foglalkozásúak (ügyvédek, közjegyzők, bírósági végrehajtók), fogorvosi és háziorvosi rendelők, sportklubok, amelyek teljesen vagy részlegesen kénytelenek voltak beszüntetni tevékenységüket, és ezt a fent említett sürgősségihelyzet-bizonylattal tudják igazolni. A kis- és középvállalkozások, amelyek nem tudják ellátni a közintézményekkel kötött szerződéses kötelezettségeiket, mentesülnek a késedelmi büntetések kifizetése alól, amennyiben fel tudják mutatni a sürgősségihelyzet-bizonylatot.

Banki kedvezmények

A pénzügyminisztérium a jövő év március 31-ig – ha a gazdasági növekedés alacsonyabb lesz, mint idén, akkor újabb két évig – garantálja a kis- és középvállalkozások által működő tőkére és beruházásokra felvett banki hiteleket az IMM Invest Romania program keretében. A bajba jutott bankhiteleseket a részlet-, kamat- és illetékfizetés legtöbb 9 hónapos felfüggesztésével támogatják. Ezzel magánszemélyek, cégek, egyéni és családi vállalkozások is élhetnek, ha csökkentek bevételeik a járványmegelőző intézkedések miatt. Az érintetteknek legkésőbb 2020. május 14-ig be kell nyújtaniuk kéréseiket bankjukhoz, és akkor mentesülhetnek a részletfizetés alól, ha nincsenek korábbról tartozásaik a bank felé.

A hitelfizetés felfüggesztését a jogi személyek a sürgősségihelyzet-bizonylat birtokában igényelhetik.

Hirdetés
Hirdetés

Szociális jellegű támogatások

A koronavírus-járvány és a sürgősségi állapot átalakította a munkavégzések módját, a cégek és intézmények – amennyiben tehetik – otthoni munkavégzésre rendezkedtek be. Ehhez igazodott a törvénykezés is, amely eltörölte a munkaadók kötelezettségét, hogy a távmunkát bejegyezzék a munkaszerződésekbe, így a munkaadók egy egyszerű rendelettel dönthetnek erről. A sürgősségi állapot ideje alatt pedig felfüggesztették a munkafelügyelőségi ellenőrzéseket is a munkaadóknál.

Az egyik legismertebb és általánosan alkalmazott kedvezmény a kényszerszabadságra (technikai munkanélküliségre) vonatkozik. A katonai rendelettel bezárt vagy járvány miatt bevételcsökkenést jegyző vállalkozások és intézmények kényszerszabadságra küldhetik alkalmazottaikat, és a fizetésük 75 százalékát, valamint annak adóvonzatát az állam fedezi. Ezzel a lehetőséggel élhetnek a cégek és intézmények, az egyéni és családi vállalkozások, szabadfoglalkozásúak, sportklubok, illetve magánszemélyek is, amennyiben szerzői jogdíjas szerződés alapján dolgoznak. Az iskolai kényszerszünet és a vakáció ideje alatt is lehetőség van arra, hogy a 12 éven aluli gyermekek – fogyatékkal élők esetében 18 év alattiak – egyik szülője szabadnapot kaphat, és otthon maradhat. Ennek anyagi terhét az állam vállalja át. Ebben akkor részesülhet a szülő, ha munkahelye nem teszi lehetővé az otthoni munkavégzést.

Adókedvezmények

Mivel a helyi adók befizetésének kedvezményes határideje eredetileg március 31-e volt, azt közegészségügyi megfontolásból június 30-ig meghosszabbította a kormány, tehát aki eddig az időpontig befizeti egészéves ingatlan-, terület- és járműadóját az önkormányzatok kasszájába, részesülhet a 10 százalékos kedvezményben. A másik kedvezmény azokat a jogi személyeket érinti, amelyek éves adónyilatkozatok alapján negyedévenként előzetes adót fizetnek az államnak. Ők idén minden negyedéves jövedelemadójukat a konkrét bevételeik alapján kell kiszámítsák, illetve befizessék az államkasszába.

Azon magán- és jogi személyek, amelyek március 21-e után esedékes adójukat nem tudják befizetni az államnak, a sürgősségi állapot ideje alatt és az azt követő 30 napban mentesülnek a késedelmi kamatok befizetése alól. Akinek nem sikerül időben befizetnie az adóit, idén október 30-ig a pénzügynél kérheti a tartozásai átütemezését. Az április 25-ig esedékes adóbefizetéseknél pedig 5 és10% kedvezményt kaphatnak a profitadót fizető cégek vagy a forgalmi adót fizető mikrovállalkozások. A sürgősségi állapot idején és az azt követő 30 napig áfamentességet élveznek mindazok az import tevékenységek, amelyek révén külföldről gyógyszerek, védőfelszerelések, orvosi eszközök és fertőtlenítőszerek kerülnek az országba, amelyek hozzájárulhatnak a koronavírus-fertőzés megelőzéséhez és megfékezéséhez. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük