Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Felmérés: a romániaiak közel 60 százalékának romlott a pénzügyi helyzete tavalyhoz képest

Felmérés: a romániaiak közel 60 százalékának romlott a pénzügyi helyzete tavalyhoz képest Gazdaság

A romániai lakosság 59,5 százaléka úgy érzi, hogy romlott az anyagi helyzete tavalyhoz képest – derül ki a CEC Bank és a FinZoom.ro közös felmérésének eredményéből.

A közvélemény-kutatás szerint az első két negyedévhez képest 10 százalékponttal nőtt azoknak az aránya, akik anyagi helyzetük romlását észlelték. A jövőre vonatkozó kilátások is borúsabbak, mint az első félévben: a megkérdezettek 55,5 százaléka számít arra, hogy pénzügyi helyzete romlani fog a jövőben, szemben az első félévi 40,2 százalékos átlaggal.

Az anyagi helyzet romlásának fő oka a válaszadók 36,7%-a szerint a közüzemi díjak (gáz, villany) drágulása, 33,2 százaléka szerint az élelmiszerárak emelkedése, 20,6 százaléka szerint az üzemanyagárak növekedése.

Annak ellenére, hogy a válaszadók 40,5 százaléka azt mondta, van legalább egy hitele, csupán 9,4 százalék állította, hogy hátrányosan érinti a kamatok növekedése. A megtakarítások elértéktelenedésének kockázatát csak a válaszadók 6,23%-a említette.

Ami a közeljövőt illeti, a lakosság 24,5 százalékát aggasztja a közüzemi díjak, főként a földgáz és az áram drágulása, 18,7 százalékát pedig a fogyasztói árak növekedése. Az ukrajnai fegyveres konfliktus és a világjárvány hátrább került az aggodalomra okot adó jelenségek sorában, a válaszadók csupán 8,83 százalékát (szemben az első negyedévi 19,8 százalékkal) aggasztja a háború, és 6,06 százalékát a pandémia (szemben az első negyedévben jegyzett 16,3 százalékkal).

Az emelkedő közüzemi árak miatti nagyfokú aggodalom azzal magyarázható, hogy ezek a kiadások lefoglalják a háztartások havi költségvetésének nagy részét. A lakhatási költségek átlagosan egy háztartás havi költségvetésének 35%-át emésztik fel. A válaszadók 40%-ánál azonban a lakhatási költségek a havi költségvetés több mint 40%-át, 13,7%-ánál pedig több mint 60%-át teszik ki.

A hitelt felvevők körében a háztartás havi költségvetésének mintegy 27 százalékát emésztik fel a törlesztőrészletek. Az elmúlt években fogyasztói hitelekhez folyamodók nagy része fix kamatozású kölcsönöket vett fel, így nem érintette őket a kamatemelkedés.

Ezzel szemben a lakáshitelek esetében a változó kamatlábak dominálnak, emiatt az ilyen hitellel rendelkezőket (a válaszadók 21,9%-a) sokkal jobban érinti a kamatok emelkedése. A válaszadók 52,3%-a mondta azt, hogy az elmúlt 6 hónapban nem ütközött nehézségbe a törlesztőrészletek kifizetésével.

A közvélemény-kutatás októberben készült 1250 internethasználó személy megkérdezésével, akiknek 58,6 százaléka munkavállaló, 34,6 százaléka 25 és 40 év közötti, 33,7 százaléka felsőfokú végzettséggel rendelkezik. A válaszadók 46,7 százalékának 2500 és 5000 lej közötti a havi jövedelme, 50,8 százakának pedig 2500 lej alatti.

forrás: Agerpres

fotó: Gábos Albin

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük