Hirdetés
Hirdetés

Felértékelődött a háromszéki pityóka

Felértékelődött a háromszéki pityóka Gazdaság

A szükségállapot miatt megugrott a kereslet a székelyföldi pityóka iránt. Akinek még van raktárkészlete, jó áron tudja értékesíteni terményét, mutatott rá lapunk érdeklődésére Könczei Csaba. A Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a háromszéki gazdák tavalyi termésük mintegy 90 százalékát eladták, még mintegy 10 százaléknyi krumpli maradt, főként a kistermelőknél.

Hirdetés
Hirdetés

A nagygazdák főként a hipermarketeknek értékesítették pityókájukat, a kisebbektől pedig a szabadkereskedők kamionnal viszik a terményt.

Könczei Csaba szerint, amikor a szükségállapotot bevezették, hirtelen megugrott a kereslet a székelyföldi krumpli iránt, mivel a határnál nehézkes volt a kamionos forgalom, és akadozott az import. Az akkori 1,10-1,20 lejes árról hirtelen 2 lej környékére ugrott a felvásárlási ár. Az elmúlt napokban normalizálódott a helyzet, jobban működik a teherszállítás, így a háromszéki pityóka felvásárlási ára is visszacsökkent 1,50–1,80 lejre.

A háromszéki gazdák idén mintegy 13.000 hektárt ültetnek be krumplival, ami mintegy ezer hektárral több, mint tavaly volt. Bár a teherszállítás akadozása miatt pillanatnyilag gondot jelentett a vetőmagkrumpli-ellátás, ez mostanra megoldódott. A Kovászna megyei agráradminisztráció vezetője szerint a gazdák a szükségállapot elején aggódtak, hogy miként tudják elvégezni a tavaszi munkálatokat, ám mint kiderült, ennek nincs akadálya. A háromszéki krumpliföldek fele már be van ültetve, és a többi terménnyel is jól haladnak. Most a csapadékhiány miatt aggódnak.

Könczei Csabának meggyőződése, hogy a járványhelyzet után átértékelődik a vásárlói szemlélet is, felértékelődik a helyi, rövid ellátású terméklánc, nagyobb lesz az igény a helyi termékek iránt. Ezt segíti, ha a helyi termelés megfelelő minőségű marad, így minden adott, hogy a fogyasztó is odafigyeljen, hol és mire költi pénzét, és azzal kinek segít.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük