Fát és nadrágot

A Kovászna Megyei Vámhivatal jelentése szerint tavaly 125 százalékkal növekedett a háromszéki cégek exporttevékenysége az egy évvel azelőtti időszakhoz képest, illetve 137 százalékkal emelkedett a kivitelre szánt áru értéke.

 

Az elmúlt esztendőben összesen 9975 vámeljárást és szabad forgalomba bocsátást végeztek háromszéki vállalkozások, míg magánszemélyek számára 8505 csomag érkezett külföldről, és az ezek után kiszámolt vámilleték meghaladta az 52 ezer lejt.

A vámhivatal adatai szerint a Kovászna megyei vállalkozások tavaly leginkább fát, nadrágot és autóalkatrészt értékesítettek külföldön. Ez is jelzi, a térség gazdasági berendezkedését, vagyis, hogy nagy fafeldolgozó, több nadrág- és autóalkatrész-gyár működik megyénkbe, amelyek többnyire külföldön értékesítik termékeiket. Mint kiderült a háromszéki fűrészáru, raklap és farönk, többnyire Törökország, India, Indonézia, Japán, Amerikai Egyesült Államok, Arab Emirátusok, Szaúd-Arábia, Kína és Korea felé vette az irányt, míg parkettet és előregyártott fa elemeket Svájcban értékesítettek. A háromszéki nadrággyárak az Amerikai Egyesült Államokba, Kanadába, Jordániába és Oroszországba adták el a textilárut. Az autóalkatrész gyárak pedig Törökországba, Mexikóba, Dél-Afrikába, Tunéziába és az Amerikai Egyesült Államokban értékesítették termékeiket.

A vámhivatal jelentése szerint a Kovászna megyei cégek emellett dobozt, hullámkartont, varrócérnát, krumplit, horganyzott lemezt, játékot és autóabroncsot szállítottak külföldre, többnyire a Moldvai Köztársaságba. Felfújható játékokat és kirakóst adtak el Kanadában és Izraelben. Ugyanakkor elsősorban elektronikus és elektromos eszközöket hoztak be.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.