Felhívás!

Eurostat: az EU országai közül Romániában volt a legmagasabb az infláció májusban

Eurostat: az EU országai közül Romániában volt a legmagasabb az infláció májusban Gazdaság

Az Európai Unió (EU) országai közül Romániában jegyezték a legmagasabb inflációs rátát májusban – derül ki az EU statisztikai hivatala (Eurostat) által közzétett adatokból. Ezek szerint májusban – akárcsak egy hónappal korábban – 4,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Romániában.

Az Eurostat adatai értelmében az euróövezetben az áprilisban jegyzett 1,7 százalékról 1,2 százalékra, az Európai Unióban pedig 1,9 százalékról 1,6 százalékra csökkent az átlagos éves infláció. Románia után Magyarországon (4%) és Lettországban (3,5%) nőttek a legnagyobb mértékben a fogyasztói árak. A legkisebb inflációt Cipruson (0,2%), Portugáliában (0,3%) és Görögországban (0,6%) mérték.

2019 áprilisához képest májusban az Európai Unió tizenhat tagállamában csökkent az infláció, öt országban stagnált (beleértve Romániát is), hatban pedig nőtt.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) nemrég közzétett adatai szerint áprilishoz képest 0,46 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak idén májusban, az előző év végéhez viszonyítva pedig 3,22 százalékkal nőttek; az éves infláció 4,1 százalékon stagnált. Az élelmiszerek 5,24%-kal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 3,27%-kal, a szolgáltatások pedig 4,3%-kal kerültek többe májusban, mint egy évvel korábban.

A Román Nemzeti Bank (BNR) május közepén a korábban jósolt 3 százalékról 4,2 százalékra emelte 2019 decemberi inflációs előrejelzését, 2020 decemberére pedig 3,3 százalékos pénzhígulást valószínűsítenek a korábban jelzett 3,1 százalék helyett.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.