Felhívás!

Első házként elfogadta a szenátus a kettős mérce büntetését előíró törvénytervezetet

Első házként elfogadta a szenátus a kettős mérce büntetését előíró törvénytervezetet Gazdaság

Első házként elfogadta szerdán a szenátus azt a Liviu Dragnea és Valeriu Steriu által benyújtott törvénytervezetet, amely alapján büntetés járna a kettős mérce alkalmazásáért a forgalmazott termékek minősége tekintetében.

A javaslat értelmében az üzleti forgalom maximum 4%-ának megfelelő összeggel büntetnék azokat a cégeket, amelyek ugyanazt a terméket gyengébb minőségben árulják egyes térségekben, mint másokban.

A tervezetet 57 szenátor támogatta szavazatával, 18-an tartózkodtak.

Florina Presadă, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozója a voksot megelőző vitán kijelentette, Romániának az összes többi uniós tagállammal együtt fel kell számolnia a kettős mérce gyakorlatát, de a javasolt intézkedés csak akkor érne célba, ha az Unió teljes területén alkalmaznák. Ebben a formájában sok kívánnivalót hagy maga után a tervezet, ezért az USR szenátorai tartózkodnak a szavazáskor – közölte Presadă.

Carmen Hărău, a Nemzeti Liberális Párt felsőházi frakciójának tagja úgy vélekedett, hogy a javasolt intézkedés “részben működésképtelen” lenne, mert például a nem élelmiszeripari termékek minőségét csak a Larex laboratóriumban lehet megállapítani.

A szenátus gazdasági bizottsága által módosított és a szenátus plénuma által megszavazott szöveg értelmében a kettős mérce alkalmazása termékek és szolgáltatások esetében csalást jelent és polgári, szabálysértési vagy büntetőjogi felelősségrevonással jár. A termékeik vagy szolgáltatásaik minőségében kettős mércét alkalmazó cégekkel szemben bírságot szabnának ki a tervezet értelmében, amelynek összege a cég üzleti forgalmának legtöbb 4%-a lenne. A kettős mérce ismételt alkalmazása már a cég működési engedélyének fél évre szóló felfüggesztését vonná maga után.

A kihágást és a bírság összegét az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság, illetve esetenként az Országos Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság állapítaná meg, miután laboratóriumi úton mutatták ki a kettős mérce fennállását.

A szenátus első házként szavazott a tervezetről, a döntő fórum a képviselőház ebben a kérdésben.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.