Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elkezdődött a téli csúszásgátlásra használandó parajdi só kitermelése

Elkezdődött a téli csúszásgátlásra használandó parajdi só kitermelése Gazdaság

A parajdi sóbányában megkezdték a téli időszakban csúszásgátlásra felhasználandó só kitermelését, az első szállítmányt néhány nap múlva már a megrendelő – a közúti infrastruktúráért felelő országos társaság (CNAIR) – rendelkezésére bocsátják.

Hirdetés
Hirdetés

A parajdi sóbánya igazgatója, Seprődi Zoltán arról tájékoztatta kedden az Agerpres hírügynökséget, hogy a a CNAIR-ral kötött szerződés értelmében a küszöbön álló tél folyamán több mint 50.000 tonna sót szállítanak a közúti infrastruktúráért felelő országos társaságnak. Az első, 3500 tonnás szállítmányt még ezen a héten megkapja a megrendelő. „Már elküldtünk 1500 tonna sót, naponta körülbelül 500 tonnát indítunk útnak” – mondta Seprődi.

A közúti infrastruktúráért felelős országos társaságon kívül más hatóságok megrendeléseinek is eleget kell tenniük, például a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyi és megyei önkormányzatokénak, amely összesen további 12.000 tonna sót jelent.

A kitermelés még nem folyik teljes kapacitáson, a sóbányának ugyanis van egy 20.000 tonnás tartaléka, amelyet plusz igénylések esetén szintén útnak indíthat. A só feldolgozása már az idén tavasszal beszerzett, egymillió euró értékű munkagéppel történik, közölte az igazgató. A feldolgozás ezentúl már a felszín alatt zajlik, amellyel egy környezetvédelmi problémát is kiküszübölték, a felszínen végzett munka miatt ugyanis mindeddig nagy mennyiségű por került a levegőbe.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük