Hirdetés
Hirdetés

Éljünk az előfoglalással!

Éljünk az előfoglalással! Gazdaság

Az év végi ünnepek lejártával egyre többen kezdik el megtervezni és időben lefoglalni nyaralásukat. Romániában is kialakult az a vakációs kultúra, amikor a családok, baráti társaságok élnek az előfoglalás lehetőségével, így a csúcsidőhöz képest akár 35–50 százalékos kedvezménnyel foglalják le a nyári üdülésüket.

Herman Rosner sepsiszentgyörgyi turisztikai szakember, az Utazási Irodák Országos Szövetsége (ANAT) vezetőtanácsának tagja szerint az előfoglalás előnye az alacsonyabb árakon túl az is, hogy nagyobb kínálatból lehet válogatni, hiszen május–júniusra már mind elkelnek a legjobb helyek, ezért aki későn ébred, már csak a maradékból választhat.

Herman úgy véli, az előfoglalási rendszer által egyaránt nyer a turista és az idegenforgalmi vállalkozó is, hiszen ez utóbbi számára egyrészt kiszámíthatóságot jelent, hogy időben tudja milyen arányú a szálláshelyének kihasználtsága, másrészt az előlegekből ki tudja fizetni a szükséges felújításokat, korszerűsítéseket, nem kell erre hitelt felvegyen, így megspórolja a kamatköltségeket. 

Ugyancsak az előfoglalások (early booking) elterjedését erősítette meg László Endre sepsiszentgyörgyi turisztikai szakember, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter (TDM) elnöke, aki szerint külföldön már gyakori, hogy a családok akár egy évvel előre lefoglalják vakációzásukat, ám tapasztalatok szerint a hazai turisták óvatosabbak, inkább csak fél évre terveznek előre. Rámutatott, tavaly november–decemberben megjelentek az early booking ajánlatok, így megvásárolhatóak a külföldi charter repülőjáratok, hozzájuk kapcsolt szálláshely foglalási lehetőséggel, de a román tengerpartra is most vásárolhatóak kedvezményes jegyek.

Az előfoglalási kedv javulásához jelentősen hozzájárult, hogy az elmúlt években főként a hazai közintézmények idén is kapnak vakációs jegyeket, amelyeket kizárólag romániai szálláshelyeken lehet értékesíteni, ezzel is élénkítve a belföldi turizmust. Ionuț Nedea, a litoralulromanesc.ro igazgatója szerint a román tengerpartra érvényes árkedvezmények még január 31-ig érvényesek. Hozzátette: tavaly, 2018-hoz viszonyítva már 40 százalékkal nőtt azok száma, akik már előző évben lefoglalják nyaralásukat a román tengerparton, a nagyobb árkedvezmények reményében. A tavaly év végén foglalók így a lehető legmagasabb, 50 százalékos árkedvezményben részesültek.

Hirdetés
Hirdetés

Herman Rosner szerint főként az oktatásban és egészségügyben dolgozók tudnak előre tervezni, mert időben tudják, hogy mikor kapnak szabadságot. Manapság a legtöbb vállalkozóval az alkalmazottak időben tudják egyeztetni az szabadságuk időpontját. A munkaadók ugyanis tudatosították, hogy fontos a vállalkozásuk számára is, hogy alkalmazottai kipihenjék magukat, feltöltődjenek, hiszen az jót tesz a munkateljesítményüknek is. Rosner azt tanácsolja, hogy keressék meg munkaadójukat, egyeztessék szabadságolásuk időpontját, és érveljenek azzal, hogy az előfoglalással olcsóbban tudják megoldani a nyaralásukat. Tapasztalatok szerint legtöbben megfontoltan használják a vakációs jegyeiket, előre gondolkodnak, de előfordul az is, hogy az előző évben kapott üdülési csekkeket, azok lejárta előtt összeteszik az évi jegyekkel, és így nagyobb keretből foglalnak maguknak belföldi üdülést.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük