Felhívás!

Elfogadta a szenátus a hiteltörlesztések időszakos felfüggesztéséről szóló törvényt

Elfogadta a szenátus a hiteltörlesztések időszakos felfüggesztéséről szóló törvényt Gazdaság

Első házként elfogadta keddi ülésén a szenátus a hiteltörlesztések időszakos felfüggesztésére vonatkozó javaslatot.

A PSD által javasolt kezdeményezést 86 szenátor támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.

A szenátus által elfogadott tervezet értelmében a koronavírus-járvány okozta gazdasági hatások enyhítése érdekében minden vállalkozás és magánszemély számára, kérésre felfüggesztik a banki hitelek és kamatok törlesztését 2020 végéig. Az RMDSZ javaslatára nemcsak a kis- és középvállalkozásokat, hanem minden céget és magánszemélyt érint az intézkedés.

Az RMDSZ közleménye szerint a szövetség által megfogalmazott és a költségvetési bizottság által felvállalt módosítások arra vonatkoznak, hogy a moratórium idejére nem számolhatnak fel kamatot a bankok. A tervezet eredetileg szeptember végéig adott volna haladékot, amit az RMDSZ javaslatára év végéig kitoltak, így a magánszemélyeknek és vállalkozásoknak esélyük lesz a szükségállapot okozta válsághelyzetből kilábalni – hangsúlyozta Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora, a felsőház költségvetési bizottságának tagja.

Tánczos Barna elmondta: “a tervezet eredetileg csak a kis- és középvállalkozásokra vonatkozott volna, a szövetség javaslatára az előírások mindenkire vonatkoznak.”

A tervezet azt is előírja, hogy minden kényszervégrehajtás, ingatlanlefoglalás és bármiféle elkobzás a moratórium hatálya alá esik és 2020. december 31-éig felfüggeszthető.

A szenátus első házként szavazott a javaslatról, a végső döntés a képviselőházé.

Szociális védelmi intézkedéseket is elfogadtak

Első házként elfogadott keddi ülésén a szenátus egy PSD által javasolt törvénytervezetet, amely szociális védelmi intézkedéseket ír elő a koronavírus-járvány idejére.

A tervezet a 2003/53-as törvényt (munkatörvénykönyv) módosítja. A javaslatot 91 szenátor támogatta, 27 ellene szavazott és 12-en tartózkodtak.

A törvénymódosításban szereplő intézkedések a COVID-19 járvány által leginkább sújtott rétegen segítenének: azokon, akik elveszítették munkahelyüket, vagy fennáll annak veszélye, hogy munka nélkül maradnak.

A javaslat értelmében azoknak, akiknek szükségállapot miatt ideiglenesen megszűnik a munkaviszonyuk vagy szünetel a munkahelyi tevékenységük, az állami társadalombiztosítási alapból biztosítják az alapfizetésük 75%-ának megfelelő összeget a szükségállapot vagy ostromállapot teljes ideje alatt.

A javaslat a munkanélküliekre is vonatkozik, akik munkanélküli-segélyt kapnak. Az ő esetükben három hónappal hosszabbítják meg a segély folyósításának időtartamát.

A PNL nem szavazta meg a tervezetet, arra hivatkozva, hogy ezek az intézkedések veszélybe sodorják a társadalombiztosítási büdzsét. Az USR ugyancsak erre hivatkozta szintén bejelentette, hogy tartózkodni fog a szavazáskor.

A tervezet azt is magában foglalja, hogy 2020-ban, az egyéni munkaszerződés szükségállapot miatti felfüggesztésének vagy a tevékenység ideiglenes szüneteltetésének ideje alatt, amíg az alkalmazott a bér 75%-ának megfelelő pótlékot kapja, maximum 90 napig mentesül a társadalombiztosítási járulékok fizetése alól.

A szenátus első fórumként szavazott, a végső döntés a képviselőházé.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások