Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Elérhetőbbé tették az apasági szabadságot

Elérhetőbbé tették az apasági szabadságot Gazdaság

Bővítették és elérhetőbbé tették az apasági szabadságot. Egy augusztus végén életbe lépett törvénymódosítás következményeként több apa kaphat gyereke születése után szabadságot, eddig ugyanis kevesen tudtak erről, és ezért kevesen is éltek ezzel a lehetőséggel – fogalmazta meg lapunknak Debreczeni László.

A sepsiszentgyörgyi adótanácsadó megjegyezte, eddig mindössze 5 nap volt az apasági szabadság, mostantól viszont 10 napra bővült, ami további 5 nappal meghosszabbítható, ha az újdonsült apa elvégez egy gyerekgondozási tanfolyamot. Fontos, hogy elég egyszer elvégezni ezt a képzést, és az apa minden gyereke után jogosult 15 napnyi apasági szabadságra, nem kell mindig megismételnie a tanfolyamot. Debreczeni László arra figyelmezteti az érintetteket, hogy az apasági szabadság nem jár automatikusan, azt a munkavállalónak kérnie kell a gyereke születését követő 8 héten belül.

A törvénymódosításra azért volt szükség, mert sok apának nem volt tudomása a szabadsághoz való jogáról, ezért most kötelezik a munkaadókat, hogy tájékoztassák alkalmazottaikat az apasági szabadságról, ha ezt nem teszik meg, 8 ezer lejes büntetést kockáztatnak. Az adótanácsadó szerint ez a tájékoztatás megtörténhet a cégen belül megszokott kommunikációs platformokon, e-mailben, hirdetőtáblán vagy akár a munkaszerződés kiegészítésével, az a lényeg, legyen bizonyíték arra, hogy az alkalmazottak – nők és férfiak – tájékoztatása megtörtént.

A jogszabály szerint apasági szabadságot kaphatnak a munkavállalók mellett az egyéni munkaszerződéssel, megbízási szerződéssel, vezetői szerződéssel és sportolói szerződéssel rendelkezők, valamint közalkalmazotti méltóságból eredő tevékenységet végzők is, és az apasági szabadság szolgálati időnek minősül. Előírás az is, hogy az apasági szabadságon lévőket nem lehet elbocsátani, ha ez mégis megtörténik, a munkaadót 3 és 10 ezer lej közötti összegre büntethetik a munkafelügyelők, de 4 és 8 ezer lej közötti büntetés jár annak is, aki megtagadja az apai szabadság jóváhagyását. Szintén 3 és 10 ezer lej közti összegre büntethető, aki hátrányos megkülönböztetésbe részesíti az apasági szabadságról visszatérő alkalmazottat, például nem a korábbi vagy azzal egyenértékű munkát ad neki.

Debreczeni leszögezte: az új szabályok csak az augusztus 29-e után benyújtott kérelmekre vonatkoznak, és az apasági szabadságot teljes mértékben a cég béralapjából fizetik ki. A 15 napra járó juttatásnak meg kell egyeznie a fizetéssel és az apasági szabadság napjait nem lehet levonni a pihenőszabadságból.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.