Felhívás!

Éhes kutyák támadtak

Éhes kutyák támadtak Gazdaság

A sertéspestis terjedésében jelentős szerepet játszott az ember, főként feketézők, a bellérek, ezt erősíti meg a szükségállapot alatt visszaeső fertőzési esetek száma is – tudtuk meg dr. Sikó Barabási Sándor megyei főállatorvostól.

Míg korábban szinte heti, illetve új fertőzések azonosítása után akár napi rendszerességgel is tájékoztatták az illetékesek a médiát a nyavalyáról, ennek veszélyeiről, az elmúlt hetekben kimaradtak a figyelmeztetések. Érdeklődésünkre dr. Sikó elmondta, megyénkben „egyelőre csend van”, ilyen ügyben legutóbb pár hete riasztották őket egy faluból, ahol állítólag vadmalac-tetemet találtak, ám később kiderült, alig pár kilós malacot kergettek be a faluba, és öltek meg a kutyák. Amire az emberek rátaláltak, addigra felét fel is falták az ebek.

– A polgárok szólnak nekünk, ha gyanús elhullásokat észlelnek, és ez dicséretes! A szükségállapot miatt országos szinten csökkennek a számok: ha eddig volt példa olyanra is, hogy akár napi szinten húsznál több gócpontot jelentettek az illetékesek különféle megyékből, mostanra már csupán 2-3 új fertőzést vesznek nyilvántartásba országos szinten. Ez is igazolja, hogy a sertéspestis terjedésében akár 80%-ot is kitesz az „emberi kéz”, a feketézők felelőtlensége – összegzett dr. Sikó.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások