Egyre többen tervezik nyaralásukat belföldön

Egyre többen tervezik nyaralásukat belföldön Gazdaság

Átalakulóban a hazai lakosság nyaralási szokásai: a közszférában kiosztott vakációs jegyeknek köszönhetően már többen tervezik nyaralásukat az országban, mint külföldön. A külföldi célpontok is megváltoztak, a sokáig legnépszerűbb Bulgária „kifulladt”, vélik az utazási irodák képviselői.

Az idei év kiemelkedően jól alakul az utazási irodák számára, hiszen egyre többen szánnak pénzt és időt nyaralásra, tartják fontosnak, hogy egy ledolgozott év után pihenjenek és feltöltődjenek, ez pedig tükröződik az utazásokat közvetítő cégek üzleti forgalmában is. Bár kissé hátráltja az utazás tervezését, hogy a közszférában még késnek az idei vakációs jegyek kiosztásával, az elmúlt évhez képest azért jobb a helyzet, mert a tavalyról még megmaradt utalványokkal le lehet előlegezni az idei nyaralást.

László Endre, a sepsiszentgyörgyi Transilvanian Tourist Service (TTS) vezetője szerint a vakációs jegyek a belföldi turizmus javára billentették át az arányt, ugyanakkor azt tapasztalják, hogy nem csak az üdülési csekkel érkezők, hanem mások is szívesen költik pénzüket az országban. A háromszéki turisztikai szakember rámutatott: most a vakációs jegyeknek köszönhetően bekerülnek a hivatalos statisztikába azok, akik eddig is belföldön nyaraltak, de feketén kiadott lakásokban, barátoknál, rokonoknál szálltak meg.

Az utazni vágyók egyre inkább felismerik, hogy az országban még rengeteg kiváló hely van a tengerparton kívül is, így sokan keresik a hegyvidéki üdülők és wellness-központok ajánlatait. A népszerű úti célok között szerepel Szováta, Bálványos, Marosszentgyörgy, Parajd, Tusnád és Kovászna is, illetve Máramaros, Moldva, a Duna-delta, a Vaskapu és a Kazán-szoros is vonzó a hazai turisták számára. László Endre szerint a kulturális turizmust is megpróbálják népszerűsíteni, így kínálatukban az üdülési csekkeket szeretnék összekötni például fesztivál-belépőkkel.

Egyre több család és baráti társaság tervezi meg időben a nyaralását, sokan már tavaly év végén lefoglalták a nyári szabadságolásuk célpontját. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy még a tavalyi vakációs jegyek lejárta előtt szerették volna azokat értékesíteni, másrészt a külföldi úti célokat 20-25 százalékos kedvezménnyel megkaphatták. Idén jegyezták a legtöbb előfoglalás, mondta László, aki arra számít, hogy majd az utószezonban, szeptemberben az utolsó charterjáratok esetében lényegesen olcsóbbak lesznek a külföldi kirándulások.

Változás észlelhető a hazai turisták külföldi célpontjai tekintetében is. Az évekig legkeresettebb helyszín, Bulgária „kifulladt”, mivel sokan többször is visszajártak oda, és nem mindig voltak maradéktalanul megelégedve mindennel, ezért most más országokat is kipróbálnának. Idén Törökország a legkeresettebb, amely ár-minőség arányban verhetetlennek bizonyul, de népszerű Görögország, Egyiptom és Tunézia is, ahová telt charterjáratok indulnak.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.