Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyre többen járnak át tankolni Magyarországra

Egyre többen járnak át tankolni Magyarországra Gazdaság

A román-magyar határ közelében élők közül egyre többen tankolnak Magyarországon, a 480 forintban maximált benzin- és a gázolajár miatt – számolt be a Digi24 nyomán a Marosvásárhelyi Rádió.

Hirdetés
Hirdetés

A hírtelevízió beszámolója szerint van olya határ menti benzinkút, ahol tízből két ügyfél autója romániai rendszámú.

Az Orbán-kormány április végén határozott úgy, hogy július elsejéig meghosszabbítja az üzemanyagra és egyes élelmiszeripari termékekre vonatkozó árkorlátozó intézkedéseit. A 480 forintos üzemanyagár 6,33 lejt jelent, míg itthon 7 lej 70 bani a benzin és 8 lej 50 bani körüli a gázolaj literenkénti ára. Ezekkel az árakkal 100-150 lejes spórolással számolhatnak a hazai gépkocsitulajdonosok.

A Digi24 emlékeztet arra, hogy az Európai Unióban hazánkban emelkedtek az egyik legnagyobb mértékben az üzemanyagárak. Egy liter gázolaj például most közel 60%-kal többe kerül, mint tavaly.

USR: Romániában emelkedett a legnagyobb mértékben a gázolaj ára

Az uniós országok közül Romániában emelkedett a legnagyobb mértékben a gázolaj ára az elmúlt egy évben – hívja fel a figyelmet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), felróva a kormánynak, hogy nem hoz intézkedéseket a drágulási hullám hatásainak ellensúlyozására.

Egy szerdai Facebook-bejegyzésben az USR azt írta, jelenleg 59 százalékkal kerül többe a gázolaj Romániában, mint egy évvel korábban, európai uniós viszonylatban ez a legnagyobb arányú áremelkedés. Az ellenzéki alakulat rámutatott, Németország már csökkentette az üzemanyag adóját, Portugália pedig kedvezményezettenként 20 euróig terjedő értékű utalványokat ad, „csak a PSD-PNL-féle szegénységkormány szemléli tétlenül a drágulási hullámot”.

A párt emlékeztetett, hogy februárban törvényjavaslatot nyújtott be az üzemanyag áfájának csökkentéséről, de ez még nem került a plénum elé. Állításuk szerint a szenátus költségvetési bizottságában a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt törvényhozói tartózkodtak a javaslattal kapcsolatos szavazáson, míg a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és az RMDSZ szenátorai meg sem jelentek. „A teljes politikai osztály összefogott, nem akarják megszavazni az üzemanyag áfájának csökkentését” – nyomatékosították.

Az USR február 21-én benyújtott törvénytervezete 19 százalékról 5 százalékra csökkentené az üzemanyag áfáját.

(Marosvásárhelyi Rádió/Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük