Felhívás!

Drágulást hozott az angyal a romániai dohányosoknak

Drágulást hozott az angyal a romániai dohányosoknak Gazdaság

Már a dohánytermékek jövedéki adójának január elsejei növelése előtt 50 banival megemelte cigarettatermékeinek árát a Romániában piacvezető dohányipari cég, a Brittish American Tobacco (BAT).

A korábbi gyakorlattól eltérően a BAT nem jelentette be előre a drágítást, a vevők az üzletekben szembesültek azzal, hogy több pénzt kell kiadniuk egy doboz cigarettáért. E szerint a Kent 17,5, a Kent Switch, Nano, Core, MIX Green 18, a Pall Mall 17, a Dunhill 19, a Rothmans 18, a Lucky Strike 18, a Viceroy 16,5, a Vogue 18,5 lejbe kerül.

A BAT-nak közel 50 százalékos a részesedése van a romániai piacon, legkeresettebb terméke a Kent. Legutóbb idén áprilisban emelte termékei árát. A dohányosok már megszokták: ha a legnagyobb dohányipari cég drágít, néhány nap múlva megteszi ezt a lépést a konkurens két nagyvállalat, a JTI és a Philips Morris is.

Az elmúlt években folyamatosan drágult a cigaretta Romániában. Tizenkét éve, 2006 decemberében 5,10 lej volt a dobozonkénti átlagára, most 17 lej. Az előrejelzések szerint egy doboz cigaretta átlagban 21 lejbe fog kerülni 2022-ben.

(Maszol)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 19., 13:45
  ÉRTÉKELÉS: 40

  De a cigarettak minosege,az evrol evre rosszabb.Es ez alol nem kivetel sem a Philip Morris sem a British American Tobacco ,a JTI -rol ne is beszeljunk.Ez utobbi a legrosszabb! Ebben az orszagban rohogve versengenek azon,ezek a cigaretta kolosszusok,hogy ki tudja minel dragabban eladni a silany minosegu szemetet.Mert amilyen cigarettakat itt arulnak,azokat dohanynak nem lehet nevezni,de szemetnek igen !!!

 • User
  Dátum: 2018. december 19., 15:05
  ÉRTÉKELÉS: -15

  Kérni kell az Angyaltól,hogy hozzon minőségi cigit Angliából 6-7-8 sőt 10 font/ doboz…1 font=5,20 Ron.Csak nehogy nagy legyen a meglepetés,amikor kiderül,hogy ukrán vagy Távol -Keleti származású csempészcigi.A legegyszerűbb leszokni így a gondok eltűnnek,a pénz és az egészség is megmarad.

  • User
   Dátum: 2018. december 20., 13:41
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Hogy te mennyire okos es cinikus vagy…tanacsolom inkabb nezz korul a csaladodban es szoktasd le azokat ,az is lehet hogy kemenyabb dolgokrol kell leszoktasd oket nagyokos. Most pedig nyomas felmaszni az Oltarra..

 • User
  Dátum: 2018. december 19., 23:29
  ÉRTÉKELÉS: 26

  Nem kell nagykepuskodni es lenezni a dohanyosokat,mert mi sem sertegetjuk a nemdohanyzokat.Es minosegi cigit nemcsak Angliabol lehet hozni,hanem az U.S.A.-bol is.Peldaul a Lucky Strike ott 2,15 dollar doboza,es garantalom,hogy ez a csoves cigi,mert ott Amerikaba az,megeri minosegre a legdragabb Europaban gyartott cigaretta barmelyiket.Es meg suket,hulye es undorito kepek sincsenek a dobozara folrakva,mint itt az E.U.-ban.

  • User
   Dátum: 2018. december 22., 14:02
   ÉRTÉKELÉS: -15

   Tényleg kíváncsi voltam,hogy mennyibe kerül egy doboz cigi az USA-ban,mert valaki beírta,hogy ott az LS jó minőségi cigi /népcigi,filter nélküli/ 2,15 dollár / doboz.Az adatok 2015 -ből valók,a kommentelők írják egymásnak az árakat.Kiderül ott a cigi ára NEM egységes,egyik államban olcsóbb vagy drágább mint a másikban,olcsóbb ha nagyobb mennyiséget vásárolsz ,stb ….árak/LS filter nélküli/:NY 16-17 USD,másik beíró válasza:11USD,egy harmadik válasza….éppen most vettem 7 dolcsiért/bucks/. Egy másik azt ecseteli,hogy D. Koreában dollárban átszámítva 2,5-4 dollár,Lengyelországban átszámítva 3,5 dollár.Szó sem volt ,2 dolcsi körüli áru cigiről,pedig azóta eltelt 3 év és ott is emelkedhettek a cigi árak,vagy ha netán stagnáltak akkor sem 2,15!Lehet,hogy a csempészett cigi annyi.

 • User
  Dátum: 2018. december 20., 10:15
  ÉRTÉKELÉS: -18

  N.L.tanárom egyszer azt mondta nekem,amikor kenyérboltban voltunk és panaszkodtam neki,hogy rossz a kenyér/jegyre volt akkoriban/,idézem ‘Fiam,amelyik országban élünk,annak a kenyerét esszük,annak a cigarettáját szívjuk és annak a nőit szeretjük.’Hát ,ha a 3 közül a cigaretta legfontosabb,akkor lelke rajta.

 • User
  Dátum: 2018. december 20., 16:54
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Annyit mar ne nagyoskodj.Egyed ennek az orszagnak a kenyeret tovabb,mert a magadfajtaknak orszaga ugysem lessz soha,eppen ezert ,az ilyen gondolkodasmodert.Szeresd ennek az orszagnak a noit,es szivjad azt amire most en gondolok!

 • User
  Dátum: 2018. december 20., 19:13
  ÉRTÉKELÉS: -9

  A nem értek egyet többségben van,tehát a legtöbbje dohányzó.Szívjátok csak nyugodtan ,így járultok hozzá a román GDP növekedéséhez,ebből a legtöbbet magas fizetésükkel a parlamentárok kapják meg,ti meg siránkozzatok,hogy magas az ára.Csak nem gondoljátok ,hogy én most e miatt nagyon sajnálni foglak titeket.Hajrá ,húzzátok,köpködjetek,krákogjatok,igazatok van ,a ti pénzetek,egészségetek,életetek.Érdekes,hogy majdnem minden dohányos majdnem egyformán reagál,még az orvosnál is.Egészségetekre!

 • User
  Dátum: 2018. december 21., 16:31
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Nem románul mondta,mert magyar és magyarul helyesen is tud írni ,nem mint te,aki azt sem tudod,hogy a mondtae nem egybe írják ,hanem mondta-e és a komunista szót két m-el írják-így kommunista!7 szóból 2 hibás! Hány osztályod van?Biztos érettségizett vagy.De szövegértésed sem valami fényes.Én arra reagáltam ,hogy valaki beírta,hogy az USA-ban csak 2,15 dollár egy doboz LS.Csak nem az a megoldás,hogy most külföldről hozzuk az olcsóbb cigit,miért ne hoznánk inkább benzint Kuwaitból,ahol olcsóbb mint a víz.És annak ,aki beírta hogy milyen kenyeret kell enni és milyen nőket kel szeretni Hé ember te hol élsz,hol mosogatsz,koldulsz,betont keversz…milyen kenyeret eszel ,milyen nőt szeretsz és tovább is van milyen lakásban laksz,milyen autót/másodkézből/ vezetsz ,milyen márkájú és áru cigit szívsz?Mert az írásodból kiderül ,hogy külföldön élsz.Én például fülei székely házikenyeret eszem, hozzá házi szalonnát …és akkor most kezd el simogatni a gumibabádat!

 • User
  Dátum: 2018. december 22., 10:49
  ÉRTÉKELÉS: -19

  Csak nekem van rossz érzésem attól, hogy olyan kezd kioktatni valakit helyesírásból, aki szintén helytelenül ír? Szövegértésről papol, mikor az ő szövegét is szinte fáj olvasni, és még képes megkérdezni, hogy másnak hány osztálya van. A Hírmondó teljes véleményfalán rengeteg az olyan beírás, ahol vélhetően ugyanaz a hozzászóló (de lehet, hogy tévedek, és többen vannak) osztja az észt, rá lehet ismerni arról, hogy nem tudja, hová kell tenni az írásjeleket, a vesszőt, a pontot. Nem akartam szóvá tenni, pedig borzalmasan zavaró, csak mikor láttam, hogy ő kezd mást helyesírásra tanítani. A szövegértésnek a feltétele, hogy érthetően legyen leírva. Még ebben a nagy “multikulti” világban sem szégyen, ha valaki kiteszi az ékezeteket, ha azt akarja hogy értsék, mit akar közölni.

  • User
   Dátum: 2018. december 22., 13:28
   ÉRTÉKELÉS: -14

   Haver! Már-9-nél tartasz!Saul Alinsky módszered van.Támadni,támadni ,támadni.Van egy latin közmondás ‘Caesar non est supra grammaticos ./képzeld el,a grammaticos szót két m-el írták.Hogy mit jelent járj utána,majd magyarázd el nekem is.Volna egy kérdésem is…amiről szoktál írni,azon nincsenek diakritikus jelek?Látom nagyra meresztetted szemeidet,megint egy nehéz feladatot kaptál.

  • User
   Dátum: 2018. december 22., 15:13
   ÉRTÉKELÉS: -11

   A kérdésemet nem hozzád akartam intézni,hanem ahhoz ,akit védelmedben vettél.Szerintem meddő vitát folytatunk,a cigarettától volt szó és máshova jutottunk.Ha te olyan jónak érzed magad helyesírásból,akkor miért nem tetted szóvá előbb te magad?Én is szeretek tanulni másoktól,mindenki nem lehet lábon járó enciklopédia .Több vitát a témában-cigi,nyelvészet nem folytatok.

 • User
  Dátum: 2018. december 22., 16:55
  ÉRTÉKELÉS: 29

  Nem kontrabandas L.S.,es egy kartonnal 21,50 dollar.Azok az arak amiket te itt megadtal, azok karton cigi arak, es nem doboz cigi arak, es nagyon regiek lehetnek mert most 21,29-en alul nincs karton cigi sehol. Meg oda is irod,hogy bucks,ami kartont jelent es nem egy csomaggal,aztan meg vitatkozol a sajat hibaidon.Peldaul egy csomag Al Capone cigi(10 szalas, rovid, konyakkal itatott dohannyal es dohanylapiban,tehat borszivar,vekonyszalas) 2,45 euro.Az Astor az egyik legdragabb es legfinomabb cigi,ez tobb valtozatban van,utoljara tavaly vettem ilyet,tavaly meg 9-10 euro kozt volt az ara.Na de ez luxus cigaretta.En nem az ilyenekrol beszeltem,hanem a csoves Lucky Strike-rol,mely valoban letezik szuros es szuro nelkuli valtozatban,mint ahogyan a Camel es a Marlboro is,az U.S.A.-ban.Csak egy dolgot nem ertek meg bennetek,nem cigarettasokban,hogy mi valtotta ki bennetek ezt a heves gyuloletet a hozzaszolasom irant,hiszen en senkit nem biztattam arra,hogy cigarettazzon,sot,a cigarettasokat figyelmeztettem arra,hogy ez a sok szemet,amit itt Romaniaban eladnak cigaretta neven es luxusaron,az nem eri meg ezt a penzt.Ugyhogy hozzaszolasomat nagyon felreertettetek,de ez biztosan az agyatokat zavaro jodhianytol van!

  • User
   Dátum: 2018. december 23., 0:49
   ÉRTÉKELÉS: -14

   Hát, te tényleg “multilaterál dezvoltát” vagy! Egyszerűen hihetetlen, hogy milyen széleskörű műveltséggel rendelkezel! Medvék, favágás, faszállítás, közélet, autóstoppolás, és most ebben a cigi-témában is… mondd, ki volt tanítód, hol jártál iskolába, hogy szavaid ily mesterkezekkel pergeted?

  • User
   Dátum: 2018. december 23., 12:06
   ÉRTÉKELÉS: -4

   Azt nem tudja-e ,hogy országonként mennyi az adótartalma a dohányárunak,mert nagyjából ettől függ az ára.Más! Úgy tudom ,hogy az EU kötelezi a tagokat az emelésekre,hogy visszaszorítsa a csempészést.És mellesleg volt egy bizonyos inflációs ráta egy év alatt,kb 9 eurócent drágulás az kb. 2%.

  • User
   Dátum: 2018. december 23., 13:30
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Eddig tudtam a cigisektől ,hogy a Carpati sok C vitamint tartalmazott/mutogatták a dobozon a nagy C betűt/de azt nem,hogy jódot is tartalmaz.

 • User
  Dátum: 2018. december 23., 10:22
  ÉRTÉKELÉS: -8

  Nem akarok beszállni ebben a vitában,csak a logikát követem.Érdekes,hogy Ön milyen jól informált a cigik árában ,ismeri az amerikai és egyes európai uniós árakat.Észrevételeim:1. semmiféle gyűlölködő szöveget nem érzékelek,vélemény nyilvánítást igen ,mint két részről és ez így helyes.2.Megjegyezném,hogy Ön nagyot téved abban ,hogy a bucks szónak a jelentése karton!Összetéveszti a box szóval ,ami tényleg dobozt,kartnt jelent.A bucks szót a dollars helyett használják,úgy ahogy az 1 centest pennynek,az 5 centest nickelnek ,10 c dimenak’.A buck is also slang for an American dollar’.Kb.ruppónak lehetne fodítani,nem kartonnak!4.Az adatok 2015 -ből valók tehát nem olyan régiek,sőt a beíró megjegyzi,hogy azóta az árak ott is emelkedhettek vagy stagnáltak.5.Javaslatom az lenne,ha mielőtt beírunk valamit,nézzünk utána az interneten,igaz, ehhez egy kis angoltudás is szükséges.Jó böngészést!U.I.Máskülönben a buck szó szarvasbikát jelent,innen kapta a becenevét nevét a dollár is.

  • User
   Dátum: 2018. december 23., 14:33
   ÉRTÉKELÉS: -15

   Akik nem értenek egyet ,indokolják is meg,mert én tényeket írtam ide,nem én találtam ki!Mert akkor úgy lehet értelmezni,hogy a bucks szó tényleg dobozt jelent.De csak azok szavazzanak akik tudnak is angolul ,máskülönben tudatlanságukat fejezik ki.Lehet szótárakat is használni!

 • User
  Dátum: 2018. december 23., 12:07
  ÉRTÉKELÉS: 21

  Draga baratom,en nem kell az interneten utananezzek,mert nekem minden evben negyszer onnet hozzak a cigit.Nehogy mar az interneten helyesebben legyen irva,hogy mennyi egy csomag cigi Amerikaba,es nehogy mar te aki itt elsz jobban tudd,mint az amerikai baratom,aki ott el,az Allamokba,hogy mennyi egy csomag cigi,vagy egy karton cigi az U.S.A.-ban.Es a buck szo semmikeppen nem jelent csomagot,csomag cigit.Buck up=ledob,de van meg vagy 126 jelentese es ezek kozul egyik sem jelent csomagot.Ugyhogy nagy angol szaki,inkabb te nezzel utana a neten ennek a dolognak.Amiben pedig en tevedtem,az az,hogy azt hittem,hogy a velemennyilvanito helytelenul irta a bax szot. Ezert elnezest kerek.Es meg valami: Az internetes cigarettashop-okon nem az amerikai realis arak vannak,mert ezek a shoppok kereskednek a cigarettaval.Ha tobb ilyen shoppot vegigbongeszel,lathatod,hogy kettoben nem egyforma,peldaul a Marlboro ara.Na de tovabb mar ne vitatkozzunk,mert ugyis semmi ertelme ennek.En ezzel befejeztem ,es minden dohanyzonak es nemdohanyzonak,sot azoknak is akiknek velemenye elter az enyemtol,Szeretetben es Bekeben toltott Boldog Karacsonyt es Boldog Uj Evet kivanok !

  • User
   Dátum: 2018. december 23., 18:14
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ki írta azt,hogy a buck szó csomagot jelent,mert én nem.Figyelmesebben el kéne olvasni a szöveget! Én azt írtam,hogy a buck szó a dollár slangje/beceneve ha úgy tetszik.De azt is tudom hogyan keletkezet ez a slang szó a dollárt helyettesítve.Már megemlítettem,hogy a buck az szarvasbikát jelent,a telepesek csereberéltek az indiánokkal és szarvasbőröket kértek tőlük ,mert azok abban ‘fizettek’.Mondták valamire,hogy hányat adjanak ,például two bucks,ten bucks .Én csak tisztáztam egy dolgot,mert félreértés volt…nem tudtam,hogy az bűn ha valaki tud valamit.Például azt is tudom ,hogy az angol font beceneve a quid.Jelentése rágódohány.Most akkor szégyelljem magamat azért mert tudom?Kérdezzed meg amerikai barátodat,és ha nincs igazam én fizetem a szilveszteri pezsgőt.És akkor én is kívánok boldog Karácsonyt és boldog Új Évet.

 • User
  Dátum: 2018. december 23., 17:11
  ÉRTÉKELÉS: 22

  (Annak melyik azt irta,hogy “igazad van labanc”!) Nem igaz amivel az olvasok fejet sulykolod.A korulmenyeken mindeg,mindenhol,barmely idoben lehet valtoztatni ! Olyan nincs,hogy ez most igy van es igy kell lennie,mert igy irtak elo.Ilyen csak ott van,ahol gyava,semmirekello nepek elnek,akik nem tudnak harcolni jogaikert es kozossegi erdekeikert.Mert ma a cigarettasokon kiserletezik a hatalom,holnap majd a gyerekeiteken,holnaputan a betevo falatainkon,az elelmiszereken,es igy tovabb,mindaddeg mig ra nem szoktatja a tehetetlen gyava nepeket a totalis rabszolgatarto rendszer elfogadasara!Minden irott es iratlan torvenyen,igen is valtoztatni lehet,nepakarattal,osszefogassal,szolidaritassal.Csak az a baj,hogy ezt az egyes, nehez feju szekelyeknek, nagyon nehez megerteni.

 • User
  Dátum: 2018. december 27., 11:16
  ÉRTÉKELÉS: -4

  Ez igaz amit látok?Négyen beírják,hogy nem ért egyet,hogy a tej fehér!Akkor milyen színű?Fekete,piros,sárga,netán szivárványszínű?

 • User
  Dátum: 2018. december 27., 12:30
  ÉRTÉKELÉS: 28

  Igy igaz,a box szot ejtik az amerikaiak bax-nak,ami kartont,kartondobozt jelent.De ha a tohoknak igy irom akkor o a boxra gondol(a sportra),es megkerdi,hogy mi koze a box-nak a cigarattahoz.Latom egyesek,jol leragadtak a temanal.

 • User
  Dátum: 2018. december 27., 13:26
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Általában a cigaretta csomagolása a következő:a pack/et/ of cigarettes,ami általában 20 szálat tartalmaz,de lehet 25 is/Kanada,Ausztrália/,és a carton,ami 10 csomag /doboz cigit tartalmaz,románul un cartus de X cigi neve alatt kérték,kérik.De a 6 palack sört,borvizet is bax-al fejezik ki.