Felhívás!

Drágul a villany és a gáz

Drágul a villany és a gáz Gazdaság

Holnaptól (július 1-jétől) szolgáltatóktól függően 1 és 7 százalék között emelkedik a villanyáram, és mintegy 20 százalékkal a földgáz ára. Az áremelkedés ennél is fájóbb lesz azoknak, akik még nem kötöttek új, szabadpiaci szerződést valamely áramszolgáltatóval, hiszen a legtöbb cég június 1-je után már nem biztosítja az általános díjszabására – amit azoknak a fogyasztóknak alkalmaznak, akik nem kötöttek új szerződést – számított 10-20 százalékos árkedvezményt.

Valamivel szerencsésebb helyzetben vannak az erdélyi fogyasztók, így a háromszékiek is, hiszen a térségünkben szolgáltató Electrica Furnizare azt vállalta, hogy augusztusig fenntartja az általános díjszabására számított árkedvezményt, így még van egy kis idő a www.anre.ro oldalról kiválasztani a legkedvezőbb ajánlatot, vagy ha nem akarnak szolgáltatót váltani, akkor a www.myelectrica.ro oldalról kiválasztani a jelenlegi szolgáltató legkedvezőbb csomagját.

Fele már olcsóbban kapja

A villanyáram nagykereskedelmi piacának alakulását látva félő, hogy a júliustól életbe lépő új árak is csak fél évre lesznek érvényesek, és jövő év januárjától újabb villanyáram-áremelkedés történik, mutatott rá Nagy-Bege Zoltán. Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke azt tanácsolja, hogy az új szerződéseket minél hosszabb időszakra, de legalább egy évre kössék meg, hiszen az abban leszögezett díjszabás a szerződés futamideje alatt nem változik. Aki ezt megtette mindeddig, az kivédte a júliusi áremelkedést, és ha legalább egy évre kötött új szerződést, akkor a jövő év januári áremelkedést is.

A szakember szerint a villamosenergia-fogyasztók több mint felének már van új szabadpiaci szerződése, hiszen idén havonta 200-250 ezer új szerződést kötöttek a szolgáltatókkal. Nagy-Bege Zoltán szerint sokan azért nem érdekeltek az új szerződés megkötésében, mert nagyon alacsony a villanyáram fogyasztásuk, ezért a 20 százalék fölötti drágítás számukra néhány baniban, vagy néhány lejben lesz kifejezhető, ami nem nagy érvágás. Emellett sokan külföldön élnek, és nem foglalkoztak az új szerződéskötéssel, az idősebbek kevésbé interneten, inkább a szolgáltatók ügyfélszolgálatainál kötöttek új szerződéseket, illetve sokan vannak, akikhez minden tájékoztatás ellenére nem jutott el az információ az árliberalizálásról.

A gázszerződést is érdemes újrakötni!

A földgáz drágulását az okozza, hogy július 1-jén járnak le az éppen egy évvel ezelőtti liberalizáció során megállapított szerződések és árak. A gázszolgáltatóknak május-június értesítést kellett küldeniük az új árakról. Ugyanakkor érdemes megnézni a www.anre.ro oldalon is az ár-összehasonlítót, és kiválasztani a legkedvezőbbet, tanácsolja Nagy-Bege Zoltán, aki szerint az új szerződés megkötésére nincs határidő, bármikor lehet új gáz- vagy villanyszerződést kötni. Félő azonban, hogy a gázfogyasztók a nyári időszakban halogatják az új szerződés megkötését, mivel ilyenkor nincs nagy tétje a drágulásnak, ám fájó lesz, amikor télen magas lesz a fűtésköltség. Minél gyorsabban köt egy fogyasztó új szerződést egy előre meghatározott időre – pl. egy évre –, annál inkább ki tudja védeni az időközben bekövetkező áremelkedéseket, magyarázta a szakember.

***

5 lej fölé emelkedhet az euró árfolyama!

Elemzők szerint egy éven belül az 5 lejes pszichológiai küszöb fölé emelkedhet az euró árfolyama. A Romániai Pénzügyi Elemzők Egyesületének (CFA Románia) alelnöke Adrian Codîrlașu szerint az 5 lejes euró egy „természetes folyamat” következő állomása, hiszen az árfolyam évek óta átlagosan 2,5 százalékkal emelkedik. Ennek oka Románia és az eurózóna inflációs rátája közötti különbség és a folyó fizetési mérleghiány. Hozzátette: távoli még Románia csatlakozása az euróövezethez, mivel az országnak ehhez még sok feltételt kell teljesítenie. A pénzügyi elemzőknek nincsenek jó híreik azok számára sem, akik lejalapú bankhitellel rendelkeznek, vagy hitelt szeretnének felvenni. Előrejelzések szerint a bankkölcsönök havi törlesztőrészletének kiszámításakor alkalmazott háromhavi irányadó bankközi kamatláb (ROBOR 3M) 1,5 százalékról 1,9 százalékra fog emelkedni.

Egyre több cég válik fizetésképtelenné

Az idei év első négy hónapjában több mint 2000 hazai cég vált fizetésképtelenné. Ez 45 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. A szakemberek egy része attól tart, hogy idén a 2008-as gazdasági válságot követőhöz hasonló fizetésképtelenségi hullám söpör végig a gazdaságon. Jelenleg meghaladja a 7000-et azon cégek száma, amelyek 1 millió lejnél többel tartoznak az államnak. A CITR pénzügyi tanácsadó cég szerint ezek 66 százaléka esetén elkerülhetetlen, hogy beálljon a fizetésképtelenség. A szóban forgó 7 ezer cégnél mintegy 130 ezer ember dolgozik, így veszélyben vannak az ő munkahelyeik.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások