Felhívás!

Digitális adóhatóság

Digitális adóhatóság Gazdaság

Digitalizálódik az adóhatóság (ANAF), és lemond a papír alapú ügyintézésről, így márciustól már kizárólag online tartja a kapcsolatot a cégekkel, a vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélyekkel (PFA, ÎI) és szabadfoglalkozásúakkal.

Az érintetteknek regisztrálniuk kell a www.anaf.ro oldalon a Saját Virtuális Tér (SPV – Spațiu Privat Virtual) nevű platformra. Március 1-je után már kizárólag ezen keresztül tudják benyújtani az adóügyi dokumentumokat, nyilatkozatokat és kéréseket, azokat fizikai formátumban már nem fogadja el az ANAF.

Érdeklődésünkre a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal arról tájékoztatott, hogy mintegy 12.800 háromszéki magánszemélynek és több mint 4000 Kovászna megyei vállalkozásnak vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemélynek van már SPV-fiókja. Az adóhatóság adatai szerint Kovászna megyében a március 1-jei határidőig még valamivel több mint 18.000 jogi személy, illetve vállalkozói engedéllyel rendelkező magánszemély és szabadfoglalkozású személy kell regisztráljon a Saját Virtuális Térbe.

Máthis István, a Kovászna Megyei Pénzügyi Hivatal igazgatóhelyettese korábban elmagyarázta, az SPV-platformon a magán- és a jogi személyek nyilatkozatokat nyújthatnak be, követhetik az éves jövedelemkimutatásokat, láthatják a befizetendő adójuk összegét, kérhetnek jövedelem- vagy adóigazolást, megnézhetik a munkaadójuk által lejelentett nyugdíjbiztosítás összegét, benyújthatják az éves adóbevallást, illetve felajánlhatják befizetett jövedelemadójuk egy részét valamelyik civil szervezetnek, valamint hírlevelet kaphatnak az aktuális törvénymódosításokról, adóbefizetési határidőkről vagy adózási útmutatásokról.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.